Bartek70 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Witam, Zakupiłem nie dawno lagunę 1 z 96r, usunąłem drobne usterki ale została teraz ta której się bardzo obawiam. Co jakiś czas pierwszy bieg nie chce wejść, mimo dociśnięcia sprzęgła na maksa (oczywiste), to bieg nie wejdzie. Czasami pomaga danie najpierw 2, a później 1. Przy mocnym szarpnięciu wejdzie, ale słychać dość mocno zgrzyt. Inne objawy, które może pomogą coś doradzić: 1. W trakcie jazdy np. w korku ciężko zmienić na 1, raczej wchodzi jedynie jak samochód stoi 2. Inne biegi wchodzą bez problemu, wsteczny również. 3. Zauważyłem że przy zgaszonym silniku jak włożę jedynkę i docisnę dźwignie zmiany biegu do oporu (w sensie jedynkę maksymalnie prosto)to słychać taki mini zgrzyt, taki metaliczny pogłos. Oleju nie sprawdzałem, sprzęgło było troszkę przypalone, ale nie ma problemu ze zmianą biegów. Może ktoś pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 (edytowane) Pierwszy bieg powinno wrzucać się praktycznie na postoju. Parę lat temu miałem problemy 'z wbiciem jedynki', najczęściej właśnie po dotoczeniu się do świateł i próbie ponownego ruszenia, zwłaszcza pod górkę i z górki, tak jakby coś przestawiało się wtedy w mechanizmie skrzyni -musiałem dawać na luz i próbować podobnie, zdarzyło się chyba nawet, że spod świateł musiałem ruszyć z 2-ki po wymianie oleju w skrzyni, który po spuszczeniu wyglądał za przeproszeniem jak 'gnojowica' : ) problem ustąpił i nie wrócił, ps.nie wbijaj też jedynki na siłę jak nie chce normalnie wskoczyć, bo możesz pogorszyć sprawę Edytowane 5 Kwietnia 2018 przez marr29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwfreak Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Ostatnio w M2 1.6 (skrzynia JH3) miałem podobny problem. Dolałem około 250mm oleju i problem stał się mniej upierdliwy. Polecam spróbować szczególnie, że mała bańka oleju nie kosztuje dużo. Niedługo planuję sprawdzić ile ubyło tak po 10kkm i przy okazji wymienić cały olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek70 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Przy zimnym oleju nie ma problemów(przy wyłączonym silniku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Pewnie synchtonizator w skrztni. Oleju wymiana nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Wymień tulejki w wodziku ( połączenie drążka). Sprawdź, czy nie ma luzu w wyprowadzeniu sterowania skrzynią - oznaką tego to zapocenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek70 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zauważyłem że stojąc w miejscu z włączonym silnikiem na luzie przy nie wciągniętym sprzęgle słychać bardzo minimalne zgrzypienie, metal, wibracje. Jak wcisne sprzęgło to wszystko ustaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szupi Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Puść oliwe ze skrzyni. Ona ci wiele powie w jakim stanie są synchronizatory. Sama wymiana na swiezy czesto pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek70 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Ok. Zmienię w najbliższych dniach, jaka oznaka będzie wskazywać na to ze olej powinien być już dawno wymieniony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi