Bartek70 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam, Posiadam od niedawna Renault Laguna 1 z 96r. Wszystko w miarę dobrze działało - do wczoraj. Samochód na prostej drodze normalnie jedzie, +120km/h nie ma żadnego problemu. Problemy zaczynają się przy skręcaniu, jeśli wcisnę sprzęgło to pokonuje zakręty bez problemu, nawet przy mocnym i gwałtownym skręceniu. Ale normalnie zakręty pokonuje się z puszczonym sprzęgłem i tutaj zaczyna się dramat. Przy skręceniu na biegu naglę samochód zaczyna niesamowicie szarpać, słychać dźwięk metaliczny, jakby coś przeskakiwało z ogromną siłą. Z ząbka na ząbek, siła jest ogromna. Jeśli wcisnę sprzęgło to wszystko ucicha jakby nigdy nic. Nie mam pomysłu co to może być. Wydaje mi się ze to jest prawa strona z przodu. Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez Bartek70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Podejrzane są łożyska półosi wychodzące ze skrzyni ( układ różnicowy ma za duży luz ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek70 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 9 godzin temu, jabrze napisał: Nie papuguj. Czyli podejrzewa Pan ze padł przegub wewnętrzny? REGULAMIN 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01. no i my sobie tutaj nie "Panujemy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Trzeba dokładnie to przejrzec. Od polosi ( przegubów ) trzeba zaczac. Musisz sprawdzić, czy w skrzyni jest olej i czy nie ma wyciekow przy wyjściu na przeguby napędowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 12 godzin temu, Bartek70 napisał: Problemy zaczynają się przy skręcaniu, jeśli wcisnę sprzęgło to pokonuje zakręty bez problemu, nawet przy mocnym i gwałtownym skręceniu Obstawiam uszkodzenie osłon przy przegubach kół i uszkodzenie przegubów. Jeździłeś po łące, krzakach, wertepach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek70 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 1 godzinę temu, Andrzej-2010 napisał: Jeździłeś po łące, krzakach, wertepach?? Tak, ale tylko przez ostatnie dwa dni kilka razy przejechałem przez "dzikie" łąki. Wydaje mi się ze nawet w pewnym momencie jak stałem nie równo to jakby zablokowalo się coś i nie mogłem wyrzucić biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Nie musiał po wertepach ganiać ,tylko osłony popękały ze starości ,a zaniedbanie poprzedniego i obecnego właściciela doprowadziło do uszkodzenia przegubu lub obu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek70 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 (edytowane) Rozebrałem oba przeguby, okazało się ze w wewnętrznym do strony kierowcy poszło jedno łożysko i rozsypało się wpadając do skrzyni. Mam do Was pytanie, od strony pasażera przegub był pełny smaru i oczywiście dam tam nowy. Ale od strony kierowcy przegub był jedynie w oleju, czyli mam rozumieć ze olej ze skrzyni idzie do przegubu kierowcy, a do pasażera nie? Edytowane 29 Kwietnia 2018 przez Bartek70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi