Damian.M Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Cześć wszystkim, jak w temacie mam problem z wysokimi obrotami na biegu jałowym w mojej Maggie. Problem pojawia się już od dłuższego czasu i co gorsza nie mogę sobie z nim poradzić. Mój samochód to Renault Megane Classic po Lifcie, 1.6 16 V Benzyna + LPG, rocznik 1999. Do już wdrożonych procedur naprawczych można zaliczyć: # wymiana silniczka krokowego (zupełnie nowy mechanizm) # przeczyszczenie przepustnicy z nagromadzonego nagaru # wymiana oringów na przepustnicy # dodanie gumowych podkładek na szpilkach mocujących ten plastik przed przepustnica do samej przepustnicy. Wcześniej tego nie było i plastik odstawał od przepustnicy (było widać oring!!!), teraz jest wszystko szczelnie i równo. # wymiana filtra powietrza (przy okazji) Do widocznych objawów należy dodać nierówną pracę silnika (tak jakby łapał gdzieś lewe powietrze). Problem pojawia się i na benzynie i na gazie. Na tygodniu planuję jeszcze wymianę uszczelek pod kolektorem dolotowym. Pod samym kolektorem zebrał się brud z olejem (skąd tam olej?). Może ktoś poratować schematem montażu kolektora? Jeśli to nie uszczelki pod kolektorem to co to może być, cewki? Na zimnym silniku obroty trochę skaczą, raczej normalne. ale dziś np. podczas jazdy po mieście obroty skakały na światłach do 3 tys... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 1 godzinę temu, Damian.M napisał: planuję jeszcze wymianę uszczelek pod kolektorem dolotowym Właściwy kierunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Warto poczytać ; Problemy z zapalaniem i nierówną pracą silnika z ZI, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian.M Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 ok, dzięki i jeszcze a propos tego oleju pod kolektorem czy to możliwe żeby wyciek był z odstojnika oleju, jest tam w ogóle jakaś uszczelka? odstojnik oleju.bmp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 (edytowane) Warto przeczyścić ten odstojnik, zapewnić szczelność przewodu odchodzącego z odstojnika. Olej prawdopodobnie pojawia się z uszkodzonej uszczelki; Edytowane 29 Kwietnia 2018 przez Andrzej-2010 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian.M Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 gdzie można kupić taką uszczelkę bo ja jakoś nie mogę znaleźć czy sam odstojnik mogę zdemontować bez żadnych przeciwwskazań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Należy zakupić komplet nr 4 ( poglądowy ) Zadzwoń do któregoś sklepu na allegro i niech Tobie dobiorą na podstawie VIN auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian.M Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 2 godziny temu, Andrzej-2010 napisał: Warto przeczyścić ten odstojnik, zapewnić szczelność przewodu odchodzącego z odstojnika. Olej prawdopodobnie pojawia się z uszkodzonej uszczelki; to na zdjęciu to jest uszczelka kolektora dolotowego (obudowa), a ja pytałem czy odstojnik oleju jest jakoś uszczelniony i czy można tak po prostu go zdemontować w warunkach domowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Miejsca przylgowe odstojnika należy wyczyścić i uszczelnić silikonem wysokotemperaturowym. Można go zdemontować. W większości przypadków olej pojawia się; - z pod uszczelki którą ci zademonstrowałem oraz - w wyniku nieszczelność przewodu odchodzącego z odstojnika ( sparciała guma ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian.M Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 (edytowane) Dnia 29.04.2018 o 17:45, Andrzej-2010 napisał: W większości przypadków olej pojawia się; - z pod uszczelki którą ci zademonstrowałem oraz - w wyniku nieszczelność przewodu odchodzącego z odstojnika ( sparciała guma ). uszczelka jest twarda więc do wymiany przewód jest ok jak można uszczelnić samą odmę, silikonem? okazuje się jednak, że to silnik krokowy... dzisiaj podmieniliśmy z bratem na silniczek z jego Laguny i wszystko jest ok, obroty wracają do normy a sam silnik pracuje równo tak na benzynie jak i na gazie. kupowanie zamienników nie popłaca "/ Edytowane 1 Maja 2018 przez Damian.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian.M Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 problem z wysokimi obrotami znów się pojawia (ostatnio po myciu auta, po deszczu) RATUJCIE :O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Czy zalecane uszczelki wymieniłeś? Kiedy jest ten problem z wysokimi obrotami? Czy układ dolotowy jest szczelny? Próba z plakiem. Czy po myciu auta instalacja zapłonowa jest sucha??? Kiedy wymieniałeś ; filtr paliwa? świece ?? przewody zapłonowe? Zakręć gaz na butli, pojeździj na samej benzynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian.M Opublikowano 19 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 jak się wykonuje próbę z plakiem? uszczelka wymieniona, myślę że trochę kolektor zaciągał oleju z odmy, sama przepustnica była trochę ochlapana olejem teraz z kolei obroty są za niskie i szarpie silnikiem filtr paliwa, świece, przewody zapłonowe - już bardzo dawno na benzynie łapie teraz zbyt niskie obroty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 19 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 Sprawdzanie Plakiem jest już niepotrzebne. Masz regulator biegu jałowego - spójrz na rysunek. Tam ustawiasz zasilając silnik benzyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian.M Opublikowano 19 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 Silniczek krakowy był wymieniony na oryginalny magneti mareli 4 maja Przez dwa tygodnie było wszystko dobrze Po myciu auta i ostatnich obfitych deszczach problem wrócił Dziś podczas odlaczania przewodow od czujnika silniczka krokowego, na stykach był zielony nalot. To coś znaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi