ravon Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Witam, W mojej megance coupe (1.4 TCe) Mam nieszczelną klimatyzację i po badaniu czynnikiem UV okazało się, że za aluminiową przegrodą silnika w miejscu gdzie znajduje się zawór rozprężny święci się wszystko na zielono. Spec od klimy nie podjął się naprawy, bo element jest dość głęboko i nie jest pewny czy dałby radę ponownie założyć ten zaworek i obawiał się, że skończy się na darciu deski rozdzielczej. Poradził mi by zlecić ASO wymianę uszczelnień (oringi) w zaworku i niech oni się martwią jak to zrobić. W ASO z kolei powiedzieli mi, żeby wymienić cały zaworek (robocizna 170zł) - oryginalny element 700zl, ale moge sobie kupić zamiennik i z nim przyjechać. Zamienniki znowu zaczynają się od 105zł a kończą na 600zl. Pytanie czy faktycznie te tańsze będą pasować i czy jest tylko jeden typ tego zaworku? Czy w ogóle jest sens kupować ten zawór czy po prostu zlecić wymianę oringów i czy dostęp do wymiany faktycznie jest taki trudny czy może jest jakiś patent na to? Może ktoś miał doświadczenia z tym elementem? Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 1 godzinę temu, ravon napisał: że za aluminiową przegrodą silnika w miejscu gdzie znajduje się zawór rozprężny święci się wszystko na zielono Czyli rozumie że na ścianie grodziowej po stronie silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravon Opublikowano 4 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 (edytowane) Za przegrodą, jak ją odegniesz. Na czerwono zaznaczony zawór, o który mi chodzi (wchodzą w niego 2 rurki - grubsza i cieńsza) Gdzieś w okolicy tego zaworu jest zielono. Nie wytrzymałem i wykręciłem te 2 przewody - odkręcanie i zakręcanie to była faktycznie udręka ze względu na dostęp. Widok jak na zdjęciu. Wymieniłem na nich oringi. Stare nie wyglądały na uszkodzone. Nowe założone nieco grubsze. W każdym razie pojadę jeszcze raz na szczelność (tym razem do ASO) i sprawdzę czy to coś dało. Zastanawiam się czy ten zawór rozprężny mógł ulec uszkodzeniu, bo jak tak patrze a niego to nie bardzo ma tam się co zepsuć... musiałby chyba pęknąć. Edytowane 4 Maja 2018 przez ravon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luktal Opublikowano 13 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 Odkopuje temat. Mam podobny problem - jak to się u Ciebie skończyło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi