lagarto13 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Witam, Od jakiegoś czasu miga mi kontrolka silnika oraz trzęsie przy przyspieszaniu. Szczególnie poniżej 2k obrotów. Wydawało mi się, że to wypadanie zapłonu; podjechałem do mechanika - zdiagnozował jedną cewkę do wymiany. Dzisiaj zakupiłem cewki - od razu komplet; wymieniłem i... dalej to samo :( Co to jeszcze może być? Samochód był "pod komputerem" (wtedy co uszkodzoną cewkę zdiagnozowano), żadnych błędów więcej nie wykazało. Świece zmienione rok temu. Objawy identyczne zarówno na benzynie jak i lpg. Będę wdzięczny za jakieś sugestie bo trochę teraz jestem - delikatnie mówiąc - poirytowany. Wszak cewki do tanich nie należą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Wymień świece (na pewno przegrzane ) oraz zmniejsz odstęp elektrod do 0,7 mm, oszczędzisz cieplnie cewki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lagarto13 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Dzięki za odpowiedź.. Jak już cewki wymieniłem to koszt świec można uznać za marginalny... Z tym, że poprzednie świece w aucie jeździły chyba od nowości i nic się nie działo; a te by już szlag trafił po roku (ok. 25k km przebiegu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Kiedy je sprawdzałeś? Zobacz jak wyglądają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lagarto13 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 (edytowane) Nie kwestionuję Pańskiej porady. Po prostu nie spodziewałem się, że tak szybko może być coś z nimi nie tak.. Od założenia do nich nie zaglądałem (założone w czerwcu 2017). Dzisiaj przy wymianie cewek mogłem je przecież obejrzeć. Będę musiał jutro w takim razie jeszcze raz te cewki poodkręcać. Edytowane 11 Czerwca 2018 przez lagarto13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 (edytowane) Jeżdżąc na LPG do świec powinno się zaglądać częściej, a i nierzadko częściej je trzeba również wymieniać. Zazwyczaj jednak niedomagania świec najpierw odczuwa się na gazie, który potrzebuje potężnej iskry, a dopiero później na PB. Na pewno jednak warto do nich zajrzeć, 25k na gazie to wcale nie tak mało. Edytowane 11 Czerwca 2018 przez droopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karads Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 17 minut temu, droopy napisał: xxx ooo ... to ja nie zaglądałem do świec już od około 60k a tyle też na gazie i wszystko jest ok , aczkolwiek już kilka razy się zbierałem aby z ciekawości zobaczyć jak wyglądają ale zawsze coś . Teraz już poczekam do wymiany rozrządu myślę na koniec wakacji czyli zrobię może jeszcze około 10k REGULAMIN 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 karads. Jakie świece używasz ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lagarto13 Opublikowano 21 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Dzień dobry, Problem wrócił - wypadanie zapłonu (przynajmniej takie same objawy jak ostatnio; nie miałem czasu jeszcze zdiagnozować pod komputerem bo akurat miałem jechać do pracy). Check engine, nierówna praca (na gazie i benzynie). Poprzednio wymiana cewek i świec rozwiązała problem-do dzisiaj było idealnie. Pocieszcie mnie proszę i napiszcie, że po ok.15k km świece padły.. (mechanik jakieś irydówki Bosha założył, wydaje mi się że model 0 242 140 539, ale dokładnie musiałbym na fakturze sprawdzić) Oczywiście wiem że to jak wróżenie z fusów ;) Ale przynajmniej uspokoi na te parę godzin A jeśli to nie świece to na forum jest tak dokładne kompedium wiedzy co jeszcze może być przyczyną wypadania zapłonów, że raczej będę wiedział gdzie szukać..Tyle, że alternatywne opcje nie nastrajają optymistycznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Jeżeli na oryginalnych świecach, jak wcześniej pisałeś, wóz chodził od nowości to jedź do Renault albo poszukaj na alledrogo oryginalnych. Wymień i zobacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lagarto13 Opublikowano 21 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 (edytowane) Na oryginalnych jeździł do ok.100k km przebiegu ale gazu jeszcze w nim nie było, później na Championach przez ok. 30k km, teraz te Bosch niecałe 15k wytrzymały. Być może rzeczywiście oryginalne będą dobrym rozwiązaniem. Tym bardziej, że do ASO mam "rzut beretem" Edytowane 21 Marca 2019 przez lagarto13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Świece i cewki muszą być czyste i suche. Kiedy byłeś na przeglądzie instalacji LPG?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lagarto13 Opublikowano 21 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Jeżdżę raz w roku, dość regularnie. Instalacja ledwie 4 letnia więc dbam, zakładana i przeglądana u fachowca, nie u druciarza. Ostatnia wizyta w czerwcu 2018. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 - Możliwe, że zatankowałeś słabe paliwo, - Daj po garach, ( wysokie obroty silnika ) jeżeli było dużo jazd po mieście czy na krótkich odcinkach, - Zakręć gaz na butli i obserwuj na samej benzynie , - Sprawdź ewentualne zaśniedziałe styki lub zawilgocone, ( okolice podszybia, rynienek ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lagarto13 Opublikowano 21 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 (edytowane) Dziękuję za odpowiedzi. Po powrocie z pracy poeksperymentuję. Póki co zamówiłem już świece NGK ILKAR 7A7 (i tak się przydadzą nawet jak nie one są przyczyną), wymiana ok. 16:00. Zobaczę jak tamte po wyjęciu będą wyglądać. Wieczorem napiszę jakie efekty przyniosły działania. Co do paliwa...Benzyna dotankowana do pełna w grudniu od tamtego czasu zeszło może 1/4 baku. Samochód robi głównie dłuższe trasy; na co dzień do pracy i na krótkich odcinkach jest zajeżdżany inny. EDIT: Wizyta u mechanika przełożona na jutro gdyż rozgrzebał inny samochód... Chwilowo "samo" się naprawiło. Ale biorąc pod uwagę zeszłoroczne doświadczenia wiem, że problem powracał dopóki tych świec i cewek nie wymieniłem. Edytowane 21 Marca 2019 przez lagarto13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi