the_godfather Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Witam. Jakiś czas temu zauważyłem, że silnik w moim samochodzie pracuje nierówno. Zazwyczaj słychać to tylko na biegu jałowym, ale czasem zdarza się, że silnik lekko szarpnie, gdy jadę ze stałą prędkością. W zeszłym tygodniu wymieniłem świece zapłonowe (Bosch 0 242 235 666). Kolor elektrod poprzednich świec (NGK BKR6E) był "kawa z mlekiem" + od wewnątrz zielony nalot, a przerwa wynosiła ok. 1.05 mm. Dzisiaj zauważyłem, że kilkanaście sekund po odpaleniu obroty spadły do ok. 500-600, zaczęły lekko falować w tym przedziale i zaczęło lekko (ale wyczuwalnie z kabiny) trząść silnikiem. Oczywiście już od jakiegoś czasu świeci "check engine". Jeszcze przed wymianą świec nagrałem ten film. W sekundach od 5 do 10 słychać "kichanie" z wydechu. Wymiana świec nic nie zmieniła w tej kwestii. Sprawdzałem szczelność dolotu, wymieniłem kilka oringów, ale nic więcej nie znalazłem. Sprawdzałem jeszcze cewki (odpinając kolejne kostki). Co jeszcze może być przyczyną? Gdzieś czytałem, że taki test cewek nic nie wykaże. Czy sprawdzić je ponownie, innym sposobem? Zastanawiam się także, czy nie zajrzeć do czujnika położenia wału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Podłącz komputer, będziesz wiedział od razu gdzie jest problem. Mogą być cewki lub sonda lambda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Zmniejsz przerwę do 0,7 mm na poczatek. Na obrotach jałowych jest najniższa energia wyladowania na świecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 - Jeżeli masz cewki typu Sagem to je wymień. Dobre cewki to marki Beru. - Wszelkie mikropęknięcia czy inne uszkodzenia mechaniczne mogą być przyczyną nieprawidłowości w działaniu cewki, pojawiających lub nasilających się w warunkach podwyższonej wilgotności. - Cewki, świece muszą być czyste, suche bez mikropęknięć. - Koniecznie wyczyść przepustnicę oraz map sensor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_godfather Opublikowano 17 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 Prawdopodobnie w następnym tygodniu jadę na komputer. @Andrzej-2010: Cewki są różnych firm. Jedna Denso, jedna Bremi i dwie, których nazwy nie pamiętam (chyba trzyliterowa z "Germany" na końcu). W zapasie wożę jeszcze NGK. Wszystkie świece dokładnie obejrzałem przed montażem (nie zauważyłem żadnych uszkodzeń, a pilnowałem też, by klucz nie odstawał w którąś stronę). Prawdopodobnie wezmę się też za mapsensor i odmę, planuję także zdjąć oraz wyczyścić kolektor (jest trochę oleju w dolocie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flashek Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Czy udało się Panu zlikwidować problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_godfather Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Problem wydawał się zniknąć, ale powrócił wraz z pierwszymi przymrozkami. Temat można zamknąć, gdyż otworzyłem ten wątek: https://megane.com.pl/topic/78822-szarpie-dławi-się-na-zimnym/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi