filip1403 Opublikowano 8 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 Witam, Piszę do was o pomoc, ponieważ nie mogę sobie poradzić z moim autkiem, jakim jest Scenic III 1,5 dci automatyczna skrzynia biegów DC4 001 z 2010 roku. Zacznę może od samego początku, około rok temu autko było uderzone w prawy środkowy słupek, po zrobieniu blacharki autko jeździło normalnie. Pewnego dnia po przejechaniu około 5km stanąłem pod sklepem na parkingu, wrzuciłem P zgasiłem autko i poszedłem na zakupy, po przyjściu i odpaleniu auta wyskoczyło mi mnóstwo komunikatów na desce rozdzielczej palił się kluczyk i check engine, skrzynia była zblokowana (nie mogłem przełączyć na D). Po odłączeniu klemy od akumulatora oraz ponownym podłączeniu komunikaty deski rozdzielczej palą się dalej jednak do momentu zgaszenia samochodu tudzież wyłączenia zapłonu biegi da się przełączać oraz normalnie samochodem jeździć. Komunikaty jakie palą się na desce rozdzielczej: - Skontroluj skrzynie biegów - Przegrzana skrzynia biegów - Skontroluj układ wydechowy - Skontroluj układ ESP - Skontroluj układ ABS - Skontroluj pomoc startu pod górę Po podłączeniu się komputerem pod OBD odczytałem również mnóstwo kodów usterek, niektóre dało się usunąć a niektóre są stałe i nie da się z nimi nic zrobić, oto one: P1785 - Urządzenie sterujące skrzyni biegów Elektryczna usterka w obwodzie prądowym DTC940D86 - Informacja multipleksowa o prędkości pojazdu C1010028 - Nieznany kod usterki C1110028 - ---//--- C1290028 - ---//--- C1400028 - ---//--- C1510028 - ---//--- C1280028 - ---//--- C1310028 - ---//--- C4180028 - ---//--- F0031628 - ---//--- DTC92351428 - Obwód zasilania jednostki przełączającej oraz zabezpieczenia UPC 921114A8 - Nieznany kod usterki DTC9574 - Obwód blokady drzwi DTC9572 - Obwód zasilania wskaźnika DTC9573 - Kontrolka ostrzegawcza świateł hamowania, brak uziemienia DTC9571 - Obwód zasilania UCH 1 DTCC402 - Nieprawidłowe sygnały multipleksowe automatycznej skrzyni biegów DTCC101 - Zanikła informacja w sieci multipleksowej ze sterownika skrzyni automatycznej Dodam jeszcze, że akumulator rozładowuje się do zera przez niecałą godzinę czasu. Proszę o jakieś podpowiedzi tudzież pomoc, za wszelkie wskazówki będę wdzięczny. Pozdrawiam Filip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 8 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 Brak ładowania akumulatora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip1403 Opublikowano 8 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 xxx Mógłby pan rozwinąć swoją odpowiedź? REGULAMIN 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 8 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 (edytowane) Może być uszkodzone sprzęgło alternatora - pasek napędzany kołem pasowym się obraca, a twornika alternatora stoi w miejscu. Możliwe również jest zużycie szczotek regulatora napięcia, lub jakakolwiek inna przyczyna związana z alternatorem. Możesz sprawdzić jego bezpiecznik przy zacisku plusowym. Najlepiej zacząć od pomiarów. Twoje błędy wynikają z następstwa obniżonego napięcia w instalacji. Edytowane 8 Lipca 2018 przez jabrze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip1403 Opublikowano 8 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 xxx Dziękuję za podpowiedź, jutro to sprawdzę. REGULAMIN 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 16 godzin temu, filip1403 napisał: Dodam jeszcze, że akumulator rozładowuje się do zera przez niecałą godzinę czasu. Rozładowuje się podczas jazdy czy na postoju? I nie powiązałeś tego z usterką? PS @mireczek01 czepiasz się pkt 5.13 regulaminu, a tymczasem jest taki pkt jak 5.2 @deku Dziękuje za czujność, ale z szacunku dla już piszących na razie temat nie pójdzie do kosza. Poczekam na poprawkę autora - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip1403 Opublikowano 9 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 18 godzin temu, jabrze napisał: Alternator był u sprawdzenia i jest w 100% dobry, proszę o więcej opcji, ponieważ mnie opadają już ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Napięcie na akumulatorze powinno być ; - na wyłączonym silniku > 12,5 V, - na włączonym silniku, ok. 14,1 V, Sprawdź; - przewód łączący alternator ze skrzynką UPC, - przewód doprowadzający napięcie z alternatora do akumulatora, - przewód masowy akumulatora, - styki UPC, ECU. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip1403 Opublikowano 9 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 @Andrzej-2010 Wszystko co Pan napisał sprawdzone. Ładowanie książkowe Przewody Styki Wszędzie czysto przejście jest. Liczę na kolejne sugestie, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 22 godziny temu, filip1403 napisał: Dodam jeszcze, że akumulator rozładowuje się do zera przez niecałą godzinę czasu. Czy w dalszym ciągu akumulator tak się zachowuje? Jaki jest stan akumulatora? Ile lat ma akumulator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip1403 Opublikowano 9 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 @Andrzej-2010 Akumulator jest założony nowy, 3 inne nowe na podmiankę również były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 1 godzinę temu, filip1403 napisał: Ładowanie książkowe Tzn? Kiedy rozładowuje na postoju, czy w jeździe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip1403 Opublikowano 9 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 @jabrze Rozładowuje na postoju, wyłączony zapłon, a z alternatorem byłem dzisiaj u sprawdzenia i wszystko jest tak jak być powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Teraz się rozumiemy. Trzeba otworzyć maskę i mierzyć prąd na bezpiecznikach po zamknięciu samochodu. Musimy znaleźć obwód w którym to się dzieje. Może któryś poziom nie jest wyłączany (zgrzane styki przekaźnika). Prawym progiem idzie kabel prądowy do zasilania przyczepy campingowej. Bezpiecznik od niego masz w kabinie. To jest jedyny w którym powinno być napięcie po zamknięciu ( po zwłoce wyłączania ). Rozumiem, że oświetlenia z tyłu są okey. Musisz mieć do sprawdzania amperomierz z zakresem 20A 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip1403 Opublikowano 9 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 @jabrze Wszystko rozumiem, tylko jest jeden problem albo i też nie, nie posiadam haka ani gniazda przyczepy, czy to ma jakieś znaczenie czy wiązka idzie tak czy siak? W każdym bądź razie dziękuję za podpowiedź jutro z rana to sprawdzę i dam znać, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi