xkarolx96 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 (edytowane) Witam, mam pytanie odnośnie zawieszenia w Megane III phI. Zauważyłem że zawieszenie jest bardzo twarde, czuć każdą nawet najmniejsza nierówność. Auto ma 150k przebiegu, amortyzatory/zawieszenie na 3 różnych diagnostykach...sprawne. Zatem pytanie, czy to normalne w tym modelu. Mam porównanie do kilku innych aut i megane na ich tle, jeżeli chodzi o komfort wypada bardzo słabo. Amortyzatory z przodu wyglądają jeszcze na oryginały, z tyłu są wymienione na KYB. Edytowane 24 Grudnia 2018 przez xkarolx96 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 24 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Jest twardo, potwierdzam. Po przesiadce z MII bardzo twardo. Dużo też robią opony tzn. ich profil, jak masz koło 17 lub 18 to na pewno jest jeszcze bardziej mniej komfortowo niż na 16-tkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xkarolx96 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 (edytowane) No koła rzeczywiście mam 17 na 45. Jest może jakaś możliwość wymiany np. amortyzatorów, sprężyn, żeby to trochę zniwelować? Nawet jazda na autostradzie zarówno u nas jak i na zachodzie czasami staje się nie znośna. Porównuje tutaj do Astry 3, z tego co patrzyłem zawieszenie jest bardzo podobne a jednak tam jesto wiele lepiej. Edytowane 24 Grudnia 2018 przez xkarolx96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 24 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Niewiele Ci to pomoże ale dyskusja na ten temat trwa w wielu wątkach np. w tym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hrabia75 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Sprawdż jeszcze ciśnienie w kołach, może masz za dużo nabite?. Mam te same koła w cabrio i są 2 ciśnienia na autostradę i cykl miejski(naklejka z ciśnieniami na słupku lub drzwiach od kierowcy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszNS Opublikowano 28 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Moim zdaniem na takich gumach (17 na 45) musi być twardo. Miałem dokładnie takie same w poprzednim aucie (Opel) i też było bardzo sztywno. A że dodatkowo charakterystyka zawieszenia MIII jest "mało francuska", to taki jest efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superkita007 Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 Również potwierdzam że jest sztywno. Obecnie jestem po wymianie 4 amortyzatorów. Na zimowych 195/65/15 jest strasznie twardo można powiedzieć że to taki troszkę "skoczek". Czuć każdą dziurę. Megane II była o wiele bardziej miękka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 12 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 @superkita007 Dlaczego wszystkie 4? Padły po 125k? Jakie zalożyłeś(-aś)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superkita007 Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Z prawej strony miały sprawność o 20% mniejszą niż z lewej. 4 szt KYB gazowo olejowe Poduszki amortyzatorów założone nowe też KYB Do tego jeszcze łączniki stabilizatorów MEYLE Ale sztywno jest - zrobione dopiero 600km wiec może się jeszcze to wszystko jakoś ułoży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 3 godziny temu, superkita007 napisał: 4 szt KYB gazowo olejowe Poduszki amortyzatorów założone nowe też KYB Do tego jeszcze łączniki stabilizatorów MEYLE Podasz nr części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superkita007 Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Przód KYB339724 Tył KYB344704 poduszka amora KYBSM1535 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turfel Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Co prawda mało jeździłem francuzami, ale na tle VAG-ów to M3 ma miękkie zawieszenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 @turfel moja MIII jest twardsza od Golfa VII... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superkita007 Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Mojej to uciekając za błotniki to praktycznie chodzi tylko na oponach zawiecha mało co się ugina U znajomego we Fluence jes bardziej miekko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Fluence może mieć inne amorki i sprężyny. Do potwierdzenia. Kiedyś w MI wymieniłem amortyzatory i jeden po tygodniu stanął. Auto jeździło jak wóz drabiniasty. Był wadliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi