ro8in Opublikowano 1 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 Witam posiadam samochód renault megane 3 1.6 benzyna i mam problem z poborem prądu ponieważ na wyłączonym silniku i zamkniętym samochodzie. Pobór prądu do ponad 3 ampery a z tego co czytałem to max 0.3 ampera może ktoś już miał taki problem i pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 1 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 Jak przeprowadziłeś pomiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 1 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 42 minuty temu, ro8in napisał: ponad 3 ampery To jest awaria - nie wyłączył któregoś przekaźnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 1 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 Ile odczekałeś po zamknięciu auta? Pamiętaj, że np. w gniazdkach zapalniczki prąd jest jeszcze przez kilka minut po zamknięciu auta. Gdyby cały czas uciekały Ci 3 Ampery to byś pewnie auta po jednej nocy nie odpalił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 1 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 11 minut temu, Jottar napisał: Gdyby cały czas uciekały Ci 3 Ampery to byś pewnie auta po jednej nocy nie odpalił. A nawet po 6 godzinach. 15 minut temu, Jottar napisał: w gniazdkach zapalniczki prąd jest jeszcze przez kilka minut po zamknięciu auta Jest w zasilaniu tablicy licznikowej, ale w gnieździe zapalniczki i w radiu się wyłącza z zamknięciem drzwi z pilota, czy z zadziałania HF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 1 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 @jabrze, kiedyś to sprawdzałem patrząc po zamknięciu auta kiedy zgaśnie mi dioda na ładowarce do komórki. Ale skoro mówisz, że jest inaczej to sprawdzę jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 1 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 Prąd w gnieździe zapalniczki jest jeszcze równo minute po zamknięciu samochodu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 1 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 1 godzinę temu, ro8in napisał: a z tego co czytałem to max 0.3 ampera To też bardzo dużo i wskazuje na problem elektryczny. Średnio jest ok. 50 mA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 1 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 A masz dobrą baterie w mierniku? Bo jak słaba to może źle pokazać wskazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaldach Opublikowano 1 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 Poprawny pomiar może się odbyć dopiero po kilku - kilkunastu minutach od zamknięcia samochodu. Moduły elektroniczne usypiają się kolejno przez dość długi czas (zanika ruch na magistrali can). W przypadku istniejącego fabrycznego autoalarmu trzeba zblokować włącznik informujący o zamknięciu maski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 1 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 3 minuty temu, kaldach napisał: Poprawny pomiar może się odbyć dopiero po kilku - kilkunastu minutach od zamknięcia samochodu. I do pomiaru prądu nie można przerwać obwodu zasilania, dlatego miernik należy prędzej mieć zbocznikowany. W przypadku przerwania obwodu wskazania wynoszą nawet powyżej 0,3A i nie są odzwierciedleniem rzeczywistości - warunki i pomiar należy powtórzyć. Idealne wskazania są pulsujące i wynoszą do 32 mA bez alarmu - po uśpieniu BSI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro8in Opublikowano 1 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 Powiem tak otworzyłem samochód, otworzyłem maskę zamknąłem samochód. I zabrałem się za odkręcanie klemy w samochodzie z akumulatora także minęło jakieś 5 min jak zamknąłem obwód poprzez miernik i na mierniku pokazał mi ponad 3 ampery powtórzyłem działania parę razy w różnych odstępach czasowych i bez zmian ciągle ta sama wartość 3,2 Ampera. Lampki w schowku i bagażniku spr. I właśnie mam taki problem z odpalaniem jak samochód odpalę i pojadę bliską trasę i radio na zgaszonym silniku pogra parę minut to już jest problem z odpaleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 1 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 1 godzinę temu, jabrze napisał: I do pomiaru prądu nie można przerwać obwodu zasilania, Czyli należy szukać uszkodzonego obwodu. Pierwszym podejrzanym jest włącznik w zamku drzwi. Jeśli on nie działa prawidłowo to BSI się nie uśpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaldach Opublikowano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 11 godzin temu, jabrze napisał: I do pomiaru prądu nie można przerwać obwodu zasilania, dlatego miernik należy prędzej mieć zbocznikowany. W przypadku przerwania obwodu wskazania wynoszą nawet powyżej 0,3A i nie są odzwierciedleniem rzeczywistości - warunki i pomiar należy powtórzyć. Idealne wskazania są pulsujące i wynoszą do 32 mA bez alarmu - po uśpieniu BSI. Tak tylko dla porządku, aby definicje nazw się zgadzały: Moduł komfortu w PSA nazywa się BSI, natomiast w Renault to UCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) 22 godziny temu, Jottar napisał: kiedyś to sprawdzałem patrząc po zamknięciu auta kiedy zgaśnie mi dioda na ładowarce do komórki. Ale skoro mówisz, że jest inaczej to sprawdzę jeszcze raz. Nie ma co sprawdzać, jest dokładnie jak piszesz. Zasilanie zapalniczki jest odcinane w kilka minut po zaryglowaniu auta. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Lelupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi