Lothar345 Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Megane iiiphi, 1.5 dCi, 105km bez kata, 100k przebiegu (pewnego) , 2010r. Auto b słabo odpala przy dłuższym (8h plus) postoju w temperaturze poniżej 0. Nagrałem filmik: https://we.tl/t-5XJeJPTXd5 9h na -5. Jeśli postoi dłużej niż 12h ew niższa temperatura odpalanie trwa 3-4 serie po 10-15s. Co może być przyczyną? Aku nowe, sprawne, prąd z alternatora w porządku. W temperaturze dodatniej pali za pierwszym razem, po odpaleniu jeździ się sprawnie i płynnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 (edytowane) Witam. Może świece żarowe? Check engine nie zapali się na desce rozdzielczej. Trzeba podpiąć pod komputer. Edytowane 24 Lutego 2019 przez bacablue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lothar345 Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Dziękuję za odzew. Czytałem, że zużyte świece powodują również nierówna pracę silnika co nie występuje bo jeśli już auto odpali jest poprawnie. Czy to prawda? Czy ew. na podstawie filmiku można wykluczyć rozrusznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 20 minut temu, Lothar345 napisał: Czytałem, że zużyte świece powodują również nierówna pracę silnika Świece żarowe grzeją przed, w trakcie i po samozapłonie. Najtrudniejsze warunki są do momentu samozapłonu. Świece należy koniecznie sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbara1992 Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Mam ten sam silnik K9K 832 Dokładnie taka sama sytuacja z odpalaniem rano... Z tym że wszystko co mogłem już wyeliminowałem. Zero błędów w Clipie, świece żarowe nowe, rozrusznik po regeneracji, akumulator ok, egr zaślepiony, przepływomierz podmieniany, wtryskiwacze wyciągane i sprawdzone na maszynie, kompresja sprawdzona, wszystkie istotne czujniki pokazują prawdziwe wartości - ręce już opadają. Ostatnio uczepiłem się długości grzania świec, mam porównanie z drugą Meganą w rodzinie, tam siedzi K9K 636. Przy -5C tam świece grzeją niemalże dwukrotnie dłużej. Co dziwne mam wrażenie, że niezależnie od temperatury (czy jest 10C czy -5C) świece w moim aucie grzeją przed uruchomieniem rozrusznika 1-2 sekundy, a to chyba nie jest wystarczające. Odpięcie czujnika temperatury też nie zmienia czasu grzania świec. Co decyduje o długości grzania świec? Sterownik wtrysku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Proponuje; - wymiana filtra paliwa na markowy, - kontrola ustawienia rozrządu oraz pompy wtryskowej, - kontrola/wymiana czujnika temperatury płynu chłodzącego, - wymiana na oryginał czujnika położenia wału korbowego, - wyeliminować pęcherze powietrza pomiędzy filtrem paliwa a pompą wtryskową, 1 godzinę temu, barbara1992 napisał: Odpięcie czujnika temperatury też nie zmienia czasu grzania świec - kontrola/czyszczenie wszystkich styków elektrycznych, - kontrola przekaźnika świec żarowych, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalikd Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 (edytowane) A jakie pokonujesz dystanse samochodem? Moja Megane też za każdym razem odpala inaczej. Tylko, że ja jeżdżę po mieście i podejrzewam , że akumulator nie jest dobrze doładowany i stąd taka sytuacja. Edytowane 20 Marca 2019 przez kowalikd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 4 godziny temu, kowalikd napisał: ja jeżdżę po mieście i podejrzewam, że akumulator nie jest dobrze doładowany i stąd taka sytuacja. Proponuje, częste wypady za miasto i jazdę z wysokimi obrotami silnika, jeżeli udział jazd w mieście jest znaczny. Do jazdy po mieście zalecam benzynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi