TTTOMASSS Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Mam meganke 1.6 2009r. coupe. 43000 KM Od listopada 2018 walczę z hamulcami. Zaczęło się od miękkiego pedału. Auto zaczynało hamować od połowy wciśniętego pedału. Pewnego dnia musiałem gwałtownie zahamować tak, że zadziałał układ ABS. Po gwałtownym hamowaniu pedał hamulca nie chciał odbić do góry i hamulce zostały zaciśnięte i nie mogłem ruszyć. Na jedynce próbowałem auto rozruszać i po chwili puściły. Pojechałem do warsztatu. Okazało się, iż system jest zapowietrzony i że w płynie hamulcowym było dużo osadu, farfocli, płyn był ciemnego koloru (do dziś nie wiadomo skąd ten osad). Po wymianie płynu nie chciała odpuszczać jedna sekcja hamulców. Prawy przód z lewym tyłem nie odpuszczały. Trzeba było wymienić servo z pompą serva (prawdopodobnie ten brudny płyn z osadami to uszkodził). Po kilku tygodniach znowu wyczułem, że pedał robi się coraz bardziej miękki. Pojechałem do warsztatu. Powietrze było tylko w lewym przednim zacisku. Po odpowietrzeniu wszystko okej. Minęły 2 tygodnie znowu miękki pedał. Powietrze znowu w lewym przednim. Więc regeneracja zacisków prawy i lewy przód łącznie z tłoczkami. Po tej wymianie miałem przegląd techniczny. Hamulce działały idealnie, na wskaźnikach równiutko hamowały - tył, przód, ręczny, wszystko idealnie. Znowu 2 tygodnie minęły i miękki pedał. Więc dzisiaj(22.03.) byłem na wymianie przewodów gumowych przód L i P plus nowy płyn. Odbieram auto, pedał hamulca od samej góry działał, przejechałem z 10 metrów pedał zaczął brać prawie przy podłodze!!!! Wracam do warsztatu, znowu powietrze w lewym przodzie!!!! Odpowietrzali mi dziś 3 razy i za każdym razem po kilku metrach pedał w podłodze. Tyle rzeczy wymienione, kasa wydana a dziś już ledwo co hamuje!! Pewnie od samego początku winna jest pompa ABS. To ją muszę wymienić prawda?? Czytałem, że w pompie zapisany jest stan licznika, czy to prawda?? Jak tak to, trzeba by było przełożyć tylko cześć mechaniczną a moją elektronikę zostawić bo mam zaledwie 43000 na liczniku. Proszę o pomoc, poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Jeżeli w płynie był syf. To pompa ABS na pewno dostała swoje. Tylko że zagadkowe jest zapowietrzenie się układu. jak pracuje sprzęgło ? Może winny jest wysprzeglik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TTTOMASSS Opublikowano 22 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Sprzęgło działa poprawnie. Cały czas tak samo. Zapomniałem dodać, że co jakiś czas wyskakiwał błąd ABS i np na drugi dzień sam znikał. Dziś podłaczyli kompa i pokazały się dwa nieznane błedy: 40201C29 i 40201229. Przeczytałem teraz na OLX takie coś: jako jedna z niewielu firm w Polsce zajmuje się naprawą pomp ABS w samochodach marki Renault. Najczęściej spotykanym błędem w samochodach Renault Laguna 3 oraz Magane 3 z przełomu lat 2007 - 2013 jest błąd zasilania elektrozaworu - DTC402012. Na naprawę pompy ABS w tych modelach udzielamy DWULETNIEJ gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lantar8 Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Wszystko wygląda na pompę ABS - u mnie z kolei nie puszczały hamulce z tyłu dlatego ostatnio wymieniałem klocki z tyłu po 20 tys, a z przodu dalej jak nowe wyglądają. Teraz pytanie, w jakich okolicznościach zapowietrza się Tobie układ. U mnie to występowało stopniowo, aż po 1/2 tyg trzeba było znowu odpowietrzać lub natychmiastowo po gwałtownym hamowaniu z użyciem ABS. Co do wymiany pompy - ja regenerowałem swoją za 600zł, a elektronika została (to prawda - jest tam przebieg), dodatkowo dostałem na tę usługę 2 lata gwarancji. Firma zajmująca się tym powiedziała, że to popularna usterka w M3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TTTOMASSS Opublikowano 22 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Zawsze zapowietrzało się stopniowo. Z tydzień było okej a na drugi tydzień z dnia na dzień coraz głębiej musiałem wciskać pedał. Ale dzisiaj to jest masakra. Po kilku metrach od odpowietrzenia pedał od razy wpadł prawie do podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Witam. Część hydrauliczna do naprawy/wymiany. Też naprawiałem ABS - zawiesiły się szczotki. Naprawa około 5 minut ( zmieniona część hydrauliczna ) na zregenerowaną. Gwarancja na dwa lata. Niech postarają się z odpowietrzeniem. Ciężko będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TTTOMASSS Opublikowano 4 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 (edytowane) Hej. Wysłałem pompę ABS do regeneracji. Wymiana sekcji hudraulicznej na zregenerowaną oraz otworzyli elektronikę celem poprawienia lutów które powodowały wyskakiwanie błędów w kompie. Edytowane 4 Września 2019 przez TTTOMASSS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi