Skocz do zawartości

Zegarek w liczniku - ddt4all

Rekomendowane odpowiedzi

Prosty sposób na włączenie wyświetlania zegarka w liczniku w SC III. Dotyczy posiadaczy ELM 327 z programem ddt4all. Wystarczy wejść w ecu licznika (tdb_j95_V302_Valise) i w zakładce "config generale 3" na prawo w ekranie w linijce "Config Generale_Affichage montre" wybrać czas 12 lub 24 godzinny i w trybie 'expert" zaznaczyć opcję "Alf montre".

Oczywiście w menu  licznika pojawi się nowa pozycja : ustawienie zegarka.

Chętnym z okolic Chełma służę pomocą.

222.JPG

11.thumb.jpg.872c96ebae3972fae968df503cfaec7d.jpg12.thumb.jpg.a2d459fcb6802268786954ab09cea0f6.jpg13.thumb.jpg.f0fcb62f06bae56a875b5de9153d3257.jpg

Edytowane przez aniewa
  • +1 1

• 1 rok później...

Zmieniłem licznik w Sc3 z PH2 na PH3 aby w 100% działała nawigacja R-Link, brakowało nowszego sterownika BIC.

W liczniku PH3 otwarte drzwi są sygnalizowane jedną ikonką i nie wiadomo które są nie zamknięte.

20210115_204055.thumb.jpg.c615ee127bcba933802b8fe870271f23.jpg

W liczniku PH2 były pokazywane konkretne drzwi.

20201127_001443.thumb.jpg.689f5671abb829448c384dcdf9fd7e83.jpg

Ma ktoś pomysł czy można zmienić konfigurację aby były prezentowane konkretne drzwi?

Automatyczne wykrywanie ECU wykryło mi licznik w wersji:

1891513444_2021-01-2118_18_12-Window.thumb.png.064b44a57d9accfbde5fd80b66832ac6.png

Zmieniłem te opcje i po resecie kalkulatora to samo. Tylko ikonka z wszystkimi otwartymi drzwiami.

1810970655_2021-01-2118_19_13-Window.thumb.png.0d22ff372bdc448c906b4cd5667c3dde.png

Sprawdziłem na otomoto jak mają inne Sc3 po 2014 roku i ten typ tak ma :(

__________________________________________________________________________________

Nie wiem czy ta opcja nie odpowiada za odblokowanie tylko drzwi kierowcy. Jak podobną opcje włączyłem w  R-Linku to pojawiła mi się pozycja:

20210121_184500.thumb.jpg.278fd5fd9e6df7e14847ad0138d15d06.jpg

Edytowane przez Woytus

• 10 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...

siema , Ten zegarek działa też w zegarach starszych w Megane 3 GT ? wydaje mi się , że przy zmianie licznika sobie te opcje dokładałem ,ale niestety zegar mi się na liczniku nie wyświetla ... Ogólnie to ddt jest sporym kombajnem i nie zawsze jest tak , że jak czegoś u nas nie mamy lub jest niedostepne po lupce , to nie można tego odpalić po wybraniu na sztywno sterownika z listy . Odpalałeś może już kierunki komfortowe na PH1 ? u mnie po lupce niestety mam te opcje niedostępną ,ale jestem ciekaw co się stanie jak wybiore inny sterownik i te opcje zatwierdze ... czy UCH jest to samo we wszystkim modelach ? sa tylko wykastrowane softem czy nie ma tam fizycznie takiej opcji ...

12 godzin temu, malinex3 napisał:

czy UCH jest to samo we wszystkim modelach ?

Występuje kilka wersji UCH i nie tylko softem się różnią. Lupka wskaże co dokładnie jest zamontowane  w samochodzie. Jeżeli wybierzesz z listy sterownik posiadający więcej opcji to i tak nie aktywujesz tego u siebie. 

18 godzin temu, aniewa napisał:

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - Prezes

tak w sumie nie do końca , bo wystarczy , że zmienisz zegary na ph3 lub ph2 i wtedy te wszystkie opcje one posiadają . Ja mam aktualnie analogowe z GT w mojej megance . Meganka jest ph1 , zegary z 2012 roku czyli teoretycznie ph2 . Po lupce opcji animacji wskazówek nie miałem , ale jak manualnie wybrałem sobie zegary z końcówką 1.2 i wrzuciłem opcje , to kodowanie przyjęło i działa mi to bez problemu . Tych opcji które są jakby softowo wyłączane jest naprawdę kilka . Być może połączenie jest fizycznie realizowane , tylko w starszych zegarach nie było takiej funkcji zakodowanej .  Czuje , że jak na tym ruskim filmie gość w cyfrowych zakodował animacje to i w każdym cyfrowym to rusza bez problemu . Musze sprawdzić kiedyś w Megance 3  żony , bo jej jeszcze nie założyłem RSowych :D co do Zegarka , to w Megankach to chyba wcale nie działą . Próbowałem już w kilku . Chyba zegarek przejmuje tu całkiem ekran navi

W kilku M III już aktywowałem zegarek i działa natomiast co do animacji zegarów to już kilka osób z tego forum próbowało to robić i nie poszło. Zależało jakie ecu wykrył ELM. Jeżeli samochód miał ecu nieobsługujący animacji to nawet wywołanie w programie ecu z animacją nie powodowało zadziałania tej opcji. Poczytaj temat https://megane.com.pl/topic/81996-włączenie-animacji-zegarów-przy-uruchamianiu/#comments Jeżeli to zadziałało to napisz w temacie do którego podałem link niech chętni sobie aktywują.