Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl

Zaloguj się, aby obserwować  
MechanikAmator

Megane II phI Stukanie/buczenie przy 80-120 km/h

Recommended Posts

Witam. Pacjent Megane 2 1.9 dCi 120km.  2 tygodnie temu zmieniłem opony na letnie ( 17 205/50 ). Przejeździłem tak tydzień i zaczęły dziać się problemy, Przy prędkościach 80-120 słychać takie wycie jak przy starych autobusach hamujących silnikiem, lecz nie jest ono cały czas, mniejwięcej co sekunde pojawia się na sekunde, tylko przy tyych prędkościach, bez różnicy jaki bieg. Do tego wszystkiego słychać jakby stukanie, lecz ono towarzyszy od samego początku, przy wyższych prędkościach gdy jest głośniej nie jest słyszalne. Jakieś propozycje gdzie szukać problemu? Dodam, że samochód 15k km temu przeszedł remont. Silnik został całkowicie wyremontowany ( Głowica wymieniona, pierścienie tłokowe, wał, panewki główne, panewki korbowodowe, uszczelki, pompa oleju ) Dodatkowo podmieniłem skrzynie na inną ( stara zaczynała strasznie buczeć przy prędkościach 130+ ). Możliwe, że skrzynia którą założylem jest w równie kiepskim stanie stąd te odgłosy? Ewentualnie jak sprawdzić przeguby półosi? Trzeba rozbierać tą osłonke?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, MechanikAmator napisał:

mniejwięcej co sekunde pojawia się na sekunde

Według mnie to świadczy o tym, że coś wpada w rezonans. Po wymianie opon, zanim to zaobserwowałeś, także jeździłeś z takimi prędkościami i było OK?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Było w porządku, bez stuków, bez piszczenia, Po wymianie po przejechaniu 200km zaczęły właśnie takie dźwięki się wydobywać, dodam, że opony strasznie twarde.

[email protected]@ Doda taką informacje, nie zależy to od tego czy jest luz czy 4/5/6 bez znaczenia, stuki występują już od samego początku przy +120 nie są słyszalne, moze przez hałas. Hamowanie nic nie daje więc tarcze to nie będą. Dodam jeszcze fakt, że całe zawieszenie było robione jakiś czas temu, jedyne co zostało stare to amotyzatory, sprężyny oraz półosie ... Zastanawia mnei fakt tych pólosi, jedynie to pasuje mi do objawu. Tylko czy popsute przeguby tak właśnie sie psują? Raczej myślałem, że problem robi sie przy skręcaniu.

@@ Edit 2. Koło kierowcy do góry, odpalam samochód biegi 1/2/3/4/5/6 cisza jedyny problem to drgania na budzie straszne gdy koło jest w górze. Brak szumów, stuków, hałasu, jedynie drgania. Koło pasażera do góry : 1/2 cisza 3/4/5/6 hałas, jak zużyte łożysko do tego słychać właśnie te drgania. Do tego na półosi jest luz przy przegubie wzdłużny. Stojąc pod autem w stronę koła. Zastanawia mnie fakt tego hałasu, przy prędkościach na 1/2 takich samych jak biegach 3/4 jest cisza, natomiast 3+ jest hałas, czyżby skrzynia szrot oraz półoś? Do tego wszystkiego luz na jednej poduszce silnika ( to bym obstawiał na drgania jedynie )

Edytowano przez MechanikAmator

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×