marek789 Opublikowano 5 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 Witam, Megane ii 1.9 dci 120KM. Auto nie kręci rozrusznikiem a podczas zapłonu zapala się STOP + Injectjon Fault. Kody błędów są w załączniku, ktoś jest w stanie podpowiedzieć gdzie szukać usterki? Akumulator w trakcie diagnozy pod prostownikiem. Zaworem egr i czujnikiem temperatury nie przejmować się bo te błędy występowały wcześniej. Co oznaczają błędy ze zdjęcia DF007 i DF013? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafir51 Opublikowano 5 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 Kuna albo inny zwierz ci kabli nie pogryzł? Wygląda jakby nie było zasilania na listwie paliwowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek789 Opublikowano 5 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 Wszystkie kable wyglądają w porządku, czujnik w pompie słychać że pracuje. Na listwie zaraz idę sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 17 godzin temu, marek789 napisał: Zaworem egr i czujnikiem temperatury nie przejmować się, bo te błędy występowały wcześniej. 1/ Kolego, jesteś w dużym błędzie, 2/ Obecne auta; - to nie auta z lat 70 - 80 tych, - obecnie wszystkie elementy oddziałują na siebie, ( w większości przypadków, czujniki muszą być tylko oryginały ), 3/Już raz, jak pamiętam, podpowiadałem Tobie odnośnie skutków niesprawnego egr-u dla 1,5 dci; 4/ Niesprawny egr, wpływa negatywnie na czujnik ciśnienia doładowania a ten na ; a/ na wielkości dawki paliwa dawanej przez regulator ciśnienia wtrysku, b/ na wartości czujnika ciśnienia paliwa, c/ na sygnał do elektrozaworu podciśnienia turbiny, który następnie decyduje o wychyleniu łopatek kierownicy turbiny, 18 godzin temu, marek789 napisał: Auto nie kręci rozrusznikiem a podczas zapłonu zapala się STOP + Injectjon Fault. 5/ Jeżeli nie kręci rozrusznikiem to ; a/ kontrola/ wymiana czujnika ciśnienia paliwa, b/ kontrola /wymiana regulatora ciśnienia wtrysku, c/ sprawdź bezpieczniki znajdujące się obok akumulatora, d/ sprawdź styki przy ECU, poruszaj nimi, użyj Kontakt 60, 6/ Warto sprawdzić; a/ czy w paliwie nie ma dużej ilości wody, syfu w zbiorniku , b/ pęcherzy powietrza w paliwie, c/ czy wtryski są lejące ; - na przelewach zaworki , - uszkodzone końcówki wtrysków, - czy filtr paliwa markowy, prawidłowo założony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek789 Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 @Andrzej-2010 Racja tłumaczyłeś kiedyś działanie zaworu egr. Jednak w moim przypadku zaworu egr nie ma w silniku. Jest całkowicie usunięty mechanicznie z silnika, brak na niego miejsca. Ten błąd występował od momentu zmiany turbo na 130KM i nie wpływał na pracę jednostki. Błąd DF013 udało się usunąć, podczas zmieniania zestawu startowego nie zauważyłem że m.in. w nowym sterowniku silnika (z allegro) jest zagięty ... pin. Przywrócenie jego nominalnej pozycji skasowało błąd zasilania czujnika 3. Jednak meganka dalej nie odpala. Prawdopodobnie przez czujnik w rampie gdyż wiązka od sterownika do wtyczki jest cała i nie ma przerw. Zasilanie na czujnik dochodzi 5V a sam czujnik na zapłonie wskazuje wartość ciśnienia na 250Bar gdzie na zapłonie wg serwisówki wartość nie powinna przekraczać 50Bar. Pozostaje zdobyć czujnik i liczyć, że auto odpali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 (edytowane) 13 minut temu, marek789 napisał: Prawdopodobnie przez czujnik w rampie gdyż wiązka od sterownika do wtyczki jest cała i nie ma przerw. A co z błędem DF053? Warto również skontrolować/przeczyścić regulator ciśnienia wtrysku i jego styki, 13 minut temu, marek789 napisał: Jednak meganka dalej nie odpala. Czyli w dalszym ciągu rozrusznik nie kręci? Edytowane 6 Lipca 2019 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek789 Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Wypiąłem wtyczkę i wtedy złapał błąd. Czujnik czuć że działa pod reką, nie wiem jak go inaczej sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Przed chwilą, marek789 napisał: nie wiem jak go inaczej sprawdzić Tylko przez wymianę na oryginał lub przez clip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek789 Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Przez Clip w jaki sposób? Jakiej wytycznej parametrów mam szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 1/ Należy odpiąć czujnik ciśnienia paliwa ; - na zgaszonym silniku sprawdzić czy błąd dalej występuje, - do rozruchu czujnik ciśnienia musi być podłączony, 2/ Clip oprócz błędu głównego, daje wytyczne do działań szczegółowych, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek789 Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Odpiąłem czujnik z pompy, wywala wtedy błąd. Po wpięciu z powrotem błąd znika ze stałego na sporadyczny. Podczas próby rozruchu czujniki wszystkie są wpięte. Zmieniłem dwie listwy z czujnikiem. Auto dalej nie odpala i dalej jest błąd czujnika ciśnienia paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 5 godzin temu, marek789 napisał: Zasilanie na czujnik dochodzi 5V a sam czujnik na zapłonie wskazuje wartość ciśnienia na 250 Bar, gdzie na zapłonie wg serwisówki wartość nie powinna przekraczać 50 Bar. Pozostaje zdobyć czujnik i liczyć, że auto odpali Wg, mojej wiedzy ; - Przy odpalaniu ciśnienie powinno być minimum ; 230 - 250 barów, - Na luzie może być w okolicach ; 200 barów, - Przy przyśpieszaniu i dużym obciążeniu ok.; 1350 barów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek789 Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 @Andrzej-2010 A na samym zapłonie jaka wartość powinna być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 4 godziny temu, marek789 napisał: @Andrzej-2010 A na samym zapłonie jaka wartość powinna być? Wartość na postoju może być ok 100 barów. Ciśnienie jakie masz ustawione w sterowniku silnika do uruchomienia wtryskiwacza to 240 barów. Poniżej tej wartości nie ma sygnału do wtryskiwacza i samochód nie odpali. Podczas pracy po obniżeniu zgaśnie. Ten zawór stawiający paliwo na listwie potrafi się zepsuć i jest podejrzenie w uszkodzoną pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilkulig Opublikowano 14 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 (edytowane) @marek789 Na pewno wszystkie żyły masz sprawne ? W swoim 1.9 dCi ( 2004 ) miałem dokładnie tą samą sytuację i dotyczyła tego samego błędu. Do czujnika w listwie CR dochodzą 3 żyły. Zasilające były w porządku, jeden sygnało trzymał się na jednej żyle i raz łączył a raz nie łączył ( jak nie łączył to komputer natychmiast odcina Ci zapłon, wywaja injecton fault + STOP ). U siebie wtyczkę rozwierciłem, zalutowałem wszystkie żyły i śmiga do dzisiaj. Partyzantka ale działa;) Edytowane 14 Lipca 2019 przez kamilkulig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi