Silverek Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Witajcie. Mimo, że na forum jest już kilka wątków na temat problemów z klimatyzacją to postanowiłem założyć nowy ponieważ mój przypadek jest zdecydowanie inny. Przejdźmy do sedna. Wczoraj, gdy wracałem z pracy wszystko było ok, klima chłodziło aż miło. Niestety po zgaszeniu i ponownym odpaleniu samochodu zaczęły się moje problemy. Mimo ustawienia maksymalnej siły nawiewu z kratek praktycznie nic nie dmuchało bez względu na ustawienie kierunku nawiewu. We wnętrzu było słychać jak wszystko chodzi jednak powietrze nie trafiało do kratek. Przejechałem tak około 20km z nadzieją, że coś się poprawi jednak nic z tego. Zajrzałem pod maskę - wentylator chodził, a rurki od klimy były mroźne co by wskazywało na obecność czynnika. Postanowiłem również zajrzeć pod auto, a tam dosłownie po minucie postoju powstał strumyk kapiący z odpływu: Dziś, po całonocnym postoju prędkość nadmuchu się unormowała i moc nawiewu jest taka jak powinna jednak z jednej strony leci odczuwalnie cieplejsze powietrze jak z drugiej. Czy miał ktoś taki przypadek? Co to może być? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikus_89 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Witam. Udało Ci się rozwiązać porblem? Ja od nie dawna mam podobnie. Po włączeniu klimy na poczatku chłodzi dobrze. Lecz z po kilkunastu minutach jest juz gozej. Powietrze jest cieplejesze, no i dmucha powietrzem bardzo slabo... choc silnik dmuchawy pracuje dobrze. Po wyłączeniu klimy, sila dmuchawy zaczyna wracac. Dodatkowo słychać szum z kratek oraz oszroniene przewody klimy w komorze silnika. Co moze świadczyć o ubytku czynika. I od tego zaczne diagnozę. Daj znac jak u Ciebie. Pozdrawiam REGULAMIN - pkt 5.6 literki PL - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 23 minuty temu, Mikus_89 napisał: Co moze świadczyć o ubytku czynika lub uszkodzonym czujniku temp. parownika co w efekcie daje zamarzanie parownika i brak przepuszczania powietrza do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikus_89 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 No dokładnie. Zacznę od sprawdzenia czynnika. Zobaczymy ile go zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 @Mikus_89 zacząłem od sprawdzenia ilości czynnika. Było tylko 40 gramów, dobiłem do 510 i jak do tej pory jest OK. Auto mam od roku i szczerze mówiąc do tej pory nie zaglądałem do klimy. Dobrze działała, szybko schładzała auto. Czynnik nabiłem wraz z kontrastem więc w razie ewentualnych wycieków będzie łatwiej je zlokalizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikus_89 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Myślę że u mnie będzie podobnie... Zobaczymy. W tym tygodniu to ogarnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Jeżeli słabnie nawiew , ustaw jego prędkość ręcznie, wyłącz ac. Jeśli po czasie wróci siła wiatru to znak że pracownik zamarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikus_89 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Dokładnie tak jest... Po wyłączeniu klimy, po chwili siła nawiewu wraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 @Mikus_89, parownik zamarza. Miałem w tym roku dokładnie to samo, ale bez paniki. Już się szykowałem na drogą naprawę, ale okazało się, że przyczyną był znaczny brak czynnika - miałem 100 g zamiast 480. Jedź najpierw nabić klimę, prawdopodobnie to pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikus_89 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Dzieki tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikus_89 Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Tak jak u was, mało czynnika w układzie. Dokladnie było 120gram uzupełniony został do 480 gram, no i po problemie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 3 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Czyli wychodzi na to, że warto rozmawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat_79 Opublikowano 9 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 Miałem tak samo, jak fachowiec od klimy nabił mi instalację niewłaściwym czynnikiem. Nie wiem, czy przez przypadek, z oszczędności, czy co... Dosyć powiedzieć, że przez kilkanaście minut od włączenia klimy ta chłodziła jak głupia, a później zamarzał parownik. Polecany, inny fachman wykrył problem, podmienił czynnik i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 9 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 Twój fachowiec od klimy niech zacznie pierogi kleić a nie się klimami zajmuje Co on napełnia klimy przemysłowe w warsztacie że ci inny czynnik niż R134A nabił. Albo nabił po taniości nowym czynnikiem chłodniczym o tajemniczym skrócie LPG :>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi