zajec989 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Witam wszystkich. W moim megane III phi 1.5dci z 2009r jakiś czas temu miałem zatkane odpływy podszybia i polało mi się po nogach. Niestety odmówił współpracy wentylator nawiewu . Auto u elektryka i on stwierdził, że to moduł nawiewu. Wymienił go ale niestety wentylator działa tylko na maksymalnej mocy (brak sterowania mocą). Szuka jeszcze po instalacji i w panelu sterowania problemu, ale mówi, że w najgorszym scenariuszu do wymiany moduł komfortu (on to nazwał jakoś UCH?). I tu moje pytanie, czy da się wymienić na używany? Mechanik stwierdził, że nie da się i nowy kosztuje koło 1200 zł. Ma ktoś jakieś doświadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Moduł komfortu UCH nie bierze udziału w sterowaniu nawiewem kabiny. Praca na najwyższym biegu zazwyczaj spowodowana jest uszkodzeniem modułu zasilania wentylatora czyli tak zwany rezystor. Masz klimatronik czy ręczną klimatyzację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajec989 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Klimatronik mam. Nawiew nie działał w ogóle. A po wymianie rezystora pracuje tylko na maksa. Jak szukał przyczyny to omijal rezystor i mówił, że działa bez niego na maksymalnej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Poprzeglądaj posty na tym forum, jest bardzo dużo o niedziałającym nawiewie. Uszkodzenie rezystora objawia się brakiem pracy wentylatora lub pracą na najwyższym biegu. Panel klimatyzacji reaguje na polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajec989 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 (edytowane) Na panelu sterowania wszystko działa ale bez odzewu w wentylatorze. To inny rezystor? Ten też spalony by był? Teoretycznie nowy założył Edytowane 16 Grudnia 2019 przez zajec989 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Jak rezystor zamiennik to się nie dziw że coś nie działa. Wymieniając rezystor trza też sprawdzić piny w wtyczce czy nie ponadpalane. na 99% nadal wadliwy rezystor skoro na maxa działa a na innych biegach nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajec989 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Myślę, że nie zamiennik jak za około 200 zł dzisiaj sie nie dodzwoniłem, ale jutro będę się dobijał do niego. Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jeśli ktoś coś jeszcze od siebie chce dodać to czekam niecierpliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buczki Opublikowano 17 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zamotował niesprawny rezystor i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajec989 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Problem rozwiązany. Auto pojechało do innego mechanika, który wymienił rezystor i zagrał go z komputerem. Nawiew działa jak nowy. Dzięki wszystkim za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi