oil Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Witam. Podłączałem dziś kompa do auta i wyskoczył mi błąd DF 032 - przekaźnik 1 elementów grzejnych, obwód otwarty, błąd stały Na desce żadna kontrolka się nie pali, czy ktoś miał podobny problem bo w necie nie mogę nic znaleźć na ten temat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Spalony jeden z czterech elementów grzejnych tzw. grzałek nurkowych. Umieszczone są w przedniej części za nadkolem kierowcy. Do tego elementu przyłączone są gumowe przewody z cieczą chłodzącą. Odkręć od tych grzałek w postaci świec żarowych przewody i sprawdź przejście. Opór każdej grzałki to około 2 omów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziu0901 Opublikowano 7 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Mam to samo świece grzeją na krótko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziu0901 Opublikowano 8 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2025 Miałem dwa błędy po wymianie swiec został jeden df032 czy spaliła się jedna świeca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 8 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2025 Tak jak opis błędu mówi albo świeca numer 1, albo tranzystor w module podgrzewacza sterujący tą świecą. Można sprawdzić, czy dochodzi 12 V do tej świecy, gdy załączony jest podgrzewacz wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziu0901 Opublikowano 9 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2025 Jak jest błąd to reszta swiec będzie działać? Świeca nr 1 może to być pierwsza we wtyczce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2025 Reszta świec powinna działać, zasilanie świecy numer 1 wychodzi z pinu 2 wtyczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziu0901 Opublikowano 9 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2025 Tak 3 i4 działa 1 i 2 jak przełożę kable to działają więc Świece są ok. Podmieniłem sterownik świec i to samo, na dwóch czerwonych jest prąd, co jeszcze mogę sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2025 Trochę sprostuję poprzednią wypowiedź. Błąd DF032 nie mówi konkretnie o świecy tylko o sterowaniu przekaźnikiem podgrzewania numer 1. W module grzałek nurkowych znajdują się cztery tranzystory podające napięcie do poszczególnych świec. Natomiast sterownik silnika aktywuje i sprawdza pod kątem błędów trzy obwody (przekaźniki) do sterownia czterema tranzystorami Według mojej wiedzy: Obwód przekaźnika numer 1 czyli ten z błędem aktywuje dwa tranzystory do zasilania świec wychodzących z pinu 1 i 2 wtyczki. Obwód przekaźnika numer 2 aktywuje tranzystor do zasilania świecy wychodzącej z pinu 3 wtyczki. Obwód przekaźnika numer 3 aktywuje tranzystor do zasilania świecy wychodzącej z pinu 4 wtyczki. Sterownik silnika poprzez pin 1 dużej wtyczki cienkim przewodem aktywuje "przekaźnik" numer 1 a przewód wychodzący z pinu 7 tej wtyczki służy do diagnostyki obwodu tych dwóch świec. Na rysunku gniazdo sterujące modułu przekaźnika grzałek nurkowych. Możesz sprawdzić piny 1 i 2 tego złącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziu0901 Opublikowano 9 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2025 Dzięki wielkie za pomoc, czyli na pinie 1,2i 3powinien pojawić się minus czy plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2025 Piny 1, 2 i 8 załączają poszczególne tranzystory, ale w jaki sposób tego nie wiem. Może sterownik podaje tam +5 V, może +12V albo inny sygnał. Możesz sprawdzić multimetrem, oczywiście tylko wtedy, gdy ten podgrzewacz jest załączony. Poszczególne "przekaźniki" można aktywować programem pyren wydając polecenie AC063, AC064, AC031 dla sterownika silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziu0901 Opublikowano 9 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2025 A pyclip em lub Ddt4 All? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2025 Pyclip też ma to polecenie w jednej z zakładek w sterowniku WTRYSK. Ja bym zamienił kabelki na świecach i zobaczyłbym czy błąd powędruje np. do przekaźnika numer 2. Jeżeli pozostanie przy przekaźniku numer 1 to wina będzie po stronie przekaźnika lub połączenia z komputerem silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziu0901 Opublikowano 9 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2025 I aktywuje tak jak bym kasował, sxekute,? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2025 Raczej tak, nigdy tego nie sprawdzałem. Execute czyli wykonaj funkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi