kurt Opublikowano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 M3P1, 1.5dci (k9k 832) Wymieniłem pompe wody, pasek rozrządu, napinacz. Na blokadach. Zgodnie z manualem Renault. Co się dzieje: Bez koła pasowego (z dokręconym kołem zebatym na wale korbowym). zrzuca pasek na zewnątrz silnika. Powinno tak być? koło pasowe "stabilizuje" pasek na sobie? Czy coś zdupione? Zestaw ori Renault. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Ja (a uczciwiej mechanik nad którym stałem) wymieniałem dwukrotnie już rozrząd przy 160k km i 320k km Po założeniu obrócił on silnik kluczem o jeden, pełen obrót, złożył do końca odpalił i finish. W ogóle się nie przyglądaliśmy czy pasek ma tendencję do zsuwania. Nie jestem pewien, ale ten pasek zdaje się kierunkowy nie jest. Jak Ty to zsuwanie zauważyłeś? Obracałeś ten silnik kluczem kilkunastokrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Szczerze? pokręciłem dwa razy. Patrzę - pasek wystaje za koło zębate. Myślę, spoko, niedocisnąłem go do końca przy ustawianiu. Pokręce jeszcze kilka razy - wjedzie gdzie trzeba. Nie wjechał, no to poluzowałem napinacz. Wsunąłem po ludzku, napiąłem. Pokręciłem dwa razy czy nie ma kolizji przypadkiem. Nie ma, pasek znów wystaje... Potem jeszcze trochę pokręciłem - zsuwa się dałej. No ale bez koła pasowego jest. Nic to, może jeszcze ktoś coś dorzuci od Siebie. Jak nie jutro jeszcze zrzucę pasek czy coś pod napinacz nie podeszło na przylgnie przypadkiem. Jak nie to skręce "as is" uznając że ten typ tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PTASZNIK Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 (edytowane) Witam ..Zmień ustawienie pompy wtryskowej poluzuj śrubki mocuje jak dobrze pamietam 3 sztuki podnieś tylna cześć w strone rozrządu (do góry ) dokręć zrób kilka obrotów walem po czym uruchom silnik powinno być OK Pozdrawiam Edytowane 1 Marca 2020 przez PTASZNIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 Cześć, właśnie zauważyłem że bardzo delikatnie zaczyna mi obcierać pasek rozrządu, zsuwa się. Od momentu wymiany 5 lat temu, chodził po samym brzegu z 1 mm zapasu było i tak się utrzymywał. Jak wymienię rozrząd, komplet z pompą i sytuacja się nie poprawi to w jaki sposób wypoziomować pompę CR, może ktoś uregulował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi