VretoX Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 (edytowane) Cześć, Miałem problem z przednią szybą od strony pasażera. Przy jej opuszczaniu (gdzieś w połowie) zwalniała na jakieś 2 sekundy i potem z powrotem wracała do swojej pierwotnej prędkości aż się opuściła do końca. Pewnego dnia szyba wypadła, przez co była rozbiórka drzwi, prostowanie podnośnika i ponowny montaż szyby. Szyba już się nie blokuje/ nie zwalnia, ale po jej jednokrotnym otwarciu i zamknięciu blokuje się (dokładnie w momencie jej zamknięcia), przycisk przestaje reagować, i ten od strony kierowcy, i ten od pasażera, dopiero po paru minutach się odblokowuje. Kiedy szyba jest w połowie, można ją przesuwać w te i we wte, ale po jej zamknięciu znowu traci styk. Czy to może być spowodowane tym, że wcześniej czasowo się ona dłużej otwierała i system źle odczytuje teraz wartości graniczne? Nie wiem, proszę o pomoc. Próbowane były różnego rodzaje 'przyuczenia', ale bez zmian. Edytowane 10 Lutego 2020 przez VretoX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 Woda wypłukała smar z mechanizmu i pracuje na sucho. Jak dobrze wyprostowałeś i nasmarowałeś to powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VretoX Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 18 godzin temu, meganecoupe02 napisał: Woda wypłukała smar z mechanizmu i pracuje na sucho. Jak dobrze wyprostowałeś i nasmarowałeś to powinno być ok. Nic nie dało. Wydaje się być problem z elektryką. Jakieś jeszcze sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Silnik z modułem podmieniałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VretoX Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Nie, tylko sam podnośnik. Ale zastanawia mnie jedno, dlaczego po otwarciu i całkowitym zamknięciu szyby, przestaje ona na parę minut reagować (kompletnie nie ma nawet przy ponownej próbie domknięcia szyby dźwięku, ani w jedną, ani w drugą, nic). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Nie wiem co Ci podpowiedzieć. Może odłącz akumulator na kilka minut? Nie jestem w stanie powiedzieć, czy podłączenie komputera by coś pomogło. Ja bym zamienił silnik z modułem, jeżeli pomoże to wszystko będzie jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 18 godzin temu, VretoX napisał: przestaje ona na parę minut reagować ( prawdopodobnie zadziała system przeciążeniowy w silniczku, zabezpiecza on silnik przed spaleniem. 1sza rzecz naładuj smaru w prowadnice, to nie dochodzenie do końca to też wina braku smaru - zbyt duże obciążenie i silnik myśli że ma jakąś przeszkodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VretoX Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Szyba się domyka do końca (bezproblemowo chodzi), tylko w momencie jej domknięcia istnieje szansa, że nie będzie jej można otworzyć (wyłącza się jej zasilanie). Zauważyłem, że z coraz częstszym użytkowaniem ta szansa maleje, przykład: świeżo po wymianie, po jednym pełnym otwarciu i zamknięciu szyby straciła czucie, a wczoraj, zrobiłem 5 pełnych serii i dopiero wtedy szlag ją trafił na parę minut (lub nawet i krócej). Wasze rady naprawdę są dla mnie bardzo cenne, ale zdaje się, że z każdym dniem ten defekt zanika. Być może odłączenie akumulatora lub podłączenie komputera naprawiło to od razu.. Choć przy takich rezultatach wierzę, że ten błąd zniknie. Smaru w prowadnicach jest niemało, także może kwestia wyrobienia. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilosik Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 Mam dokładnie ten sam problem. Zauważyłem też, że jeśli zacznę się bawić w taki sposób że otwieram szybę do połowy, później ją zamykam i tak kilka razy, to za którymś razem odłącza się zasilanie od otwierania. I mogę tylko zamknąć szybę do końca. Później już jej nie otworze do momentu zdjęcia zasilania z akumulatora. Czy VretoX twój problem rozwiązał się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi