dani86 Opublikowano 23 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Witam. Problem polega na tym, że ciężko jest wrzucić drugi bieg (czuć jakiś opór czy zgrzytanie). Biegi zawsze wchodzą, ale czuć ten opór. Dzieje się tak na zimnym silniku. Na rozgrzanym jest już lepiej. Dodatkowo czasem nie chce wejść za pierwszym razem bieg wsteczny. Trzeba wrzucić znów na luz i zwykle za drugim razem jest dobrze. Jaka może być tego przyczyna? Samochód to Megane III phI 1,6 16V (101KM) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 Synchronizatory skrzyni - mogą być. Jeśli okaże się, że to to to taniej jest kupic drugą skrzynie niż naprawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Refild Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 przy takim przebiegu w renault skrzynie się nie sypia to nie lew , generalnie może wyprzęgnik siada i dlatego masz takowy problem ? wymieniałeś olej w skrzyni czy od nowości zalany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 A zgrzyt występuje przy przechodzeniu z 1 na 2, czy 3 na 2 też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dani86 Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Dnia 24.02.2020 o 15:48, Refild napisał: przy takim przebiegu w renault skrzynie się nie sypia to nie lew , generalnie może wyprzęgnik siada i dlatego masz takowy problem ? wymieniałeś olej w skrzyni czy od nowości zalany ? ja nie wymieniałem oleju, więc stawiam, że od nowości jest Dnia 24.02.2020 o 16:27, karolaa napisał: A zgrzyt występuje przy przechodzeniu z 1 na 2, czy 3 na 2 też? chyba tylko z 1 na 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Czyli masz do sprawdzenia wyprzęgnik, ale stawiam na synchronizator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Ja w swoim aucie doświadczałem takiego "haczenia" przy zmianie z 1 na 2, też tylko wtedy, gdy wszystko było jeszcze zimne. Wrażenie, tak jakby coś delikatnie blokowało i generowało opór, który trzeba pokonać. Po wymianie oleju w skrzyni nigdy już tego nie doświadczyłem. Tyle, że moja skrzynia na pewno dużo bardziej wyeksploatowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Zrób jeszcz jeden test. Kiedy będziesz przerzucał biegi zrób tak - 1 sprzęgło, luz, zwolnij sprzęgło, wciśnij sprzęgło i dopiero wtedy wrzuc 2. Jak nie będzie zgrzytu to na 99% masz synchronizator uwalony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Rekomenduje wymianę oleju. Ja u siebie zapałem Elf NFJ. NFP ma niższą lepkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi