kuki37 Opublikowano 9 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Witam. Dziś podczas jazdy wyskoczył mi komunikant Skontroluj układ wydechowy. Po podłączeniu Obd pojawił się błąd P0136 sensor 2 bank 1. Czy to któraś sonda lambda pada czy może katalizator? Z góry dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 9 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 1 godzinę temu, kuki37 napisał: Po podłączeniu Obd pojawił się błąd P0136 sensor 2 bank 1. Błąd dotyczy sondy za katalizatorem, 1/ Sprawna II sonda, faluje w przedziale; 0,6 – 0,8 V, 2/ Sprawdź przewody instalacji elektrycznej sondy II do sterownika czy nie są ; - przygniecione, - przepalone ( od wydechu), - posprawdzaj styki, kostki, masy, - kontrola elementu grzejnego sondy, 3/ Im bardziej II sonda faluje tym bardziej jest zużyty katalizator, - napięcie drugiej sondy jest stałe do momentu gdy katalizator działa poprawnie, - gdy spaliny nie spełniają normy, sonda II zaczyna pracować tak jak pierwsza , 4/ II sonda wchodzi w skład systemu OBD ; A/ druga sonda sprawdza ; - sprawność katalizatora, - sprawność pracy sondy I , - oraz ogólny stan układu wtrysku silnika, B// dobiera tzw ; '' long term fuel trim '' czyli ; Długoterminowy dobór mieszanki oraz ustala czy silnik ma generalnie ; 1/ Mieć bogatą czy ubogą mieszankę, niezależnie od działania pierwszej sondy, 2/ W wypadku braku sygnału, silnik może wejść w open loop, czyli ; - podawany będzie AFR z pamięci komputera a nie z faktycznego działania silnika, 3/ W efekcie silnik będzie ; a/ więcej spalał, b/ miał mniej mocy, c/ miał nieodpowiednio dobraną mieszankę, 5/ W razie wymiany to tylko sonda oryginał, bo zamienniki szybko padają; - może być używka ale oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 9 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Jeśli to silnik K4M to do sprawdzenia zmienne fazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 (edytowane) 16 godzin temu, kuki37 napisał: błąd P0136 sensor 2 bank 1. ten błąd to sonda za katalizatorem (przynajmniej w mojej Megane 2 1,6 - K4M tak było) żadne tam zmienne fazy Edytowane 10 Maja 2020 przez prezes72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki37 Opublikowano 10 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Dziękuje Wam za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki37 Opublikowano 18 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 (edytowane) Obie sondy były podobno szmelc. Wymieniłem je na oryginały a błąd znowu wywaliło. Macie jeszcze jakieś pomysły? Bo już nie wiem co robić. Edytowane 18 Maja 2020 przez kuki37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 19 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 6 godzin temu, kuki37 napisał: Wymieniłem je na oryginały a błąd znowu wywaliło. Błąd sam się nie usunie po wymianie sondy; - trzeba na komputer jechać i go skasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki37 Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Czyli muszą podłączyć clipa? Bo jeśli błąd zostanie skasowany „zwykłym” ( uniwersalnym) komputerem to będzie powracał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 19 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Błąd można kasować dowolnym interfejsem który ma taką możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki37 Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Błąd był skasowany przez mechanika. Zrobiłem może z 300 km i błąd powrócił. Wiem że do Renault stosuje się komputer z sondą(clipem). On jednak tego nie posiada i błąd skasował zwykłym komputerem który stosuje do innych aut. Stąd moje pytanie. Czy jeśli nie skasował go oryginalnym oprogramowaniem Renault to błąd będzie powracał? A może przyczyny jest gdzieś indziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 19 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Nie ma znaczenia czym błąd był kasowany, skoro powraca to znaczy, że dalej jest problem w samej sondzie lub jej obwodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz243243 Opublikowano 19 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Ja miałem sytuację podobna do Twojej. Okazało się że były nadpalone przewody, możliwe że miały kontakt z rurą wydechową czy katalizatorem. Mało tego - zwarcie w przewodach spowodowało zwarcie w sterowniku silnika. Zamiast wymieniać sondy itd podjedź aby ktoś sprawdził co się podziało od spodu auta bo szkoda kasy na chybił trafił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 19 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Sprawdź jeszcze czarną, gumową rurkę fi wewnętrzne ~6mm która łączy katalizator z układem kontroli podciśnienia ,jakoś tak, to się nazywa. Rurka z metra kosztuje ~2 pln ( w ASO 100 pln) , ale robota na godzinę, trzeba całe podszybie zdjąć i kombinować :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 @kuki37 ja kasowałem błąd po wymianie sondy amatorskim ELM327 z aplikacją na smartfon i dało się bez problemu, nie wiem jakiej marki sondę założyłeś ale kiedy padła fabryczna ja założyłem Bosch i ta padła po pół roku, teraz mam Denso i na razie już prawie rok i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki37 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Byłem u dwóch mechaników żaden nie umie sobie z tym poradzić. Teraz oprócz p0136 wywala też p0138. Jeden mechaników mówi że najprawdopodobniej katalizator jest uszkodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi