ArturMegane Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Cześć, Ostatnio zaczął mi klekotać trochę silnik Na zimnym jest to trochę głośniejsze. Co może być nie tak? Jest się czym martwić czy to normalne? Rozrząd z kzfr i olej świeżo wymienione VID_20200804_153948.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Jaki olej? Konkretnie producent model a nie 5w40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) 17 minut temu, szwagier24a napisał: Jaki olej? Konkretnie producent model a nie 5w40 Nawet nie ma nic o 5W40. Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez jabrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Gaz jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Jakby słabo napełniały się popychacze hydrauliczne. Taki ma odgłos. Ten film się nie chce odtworzyć cały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 18 godzin temu, ArturMegane napisał: Rozrząd z kzfr i olej świeżo wymienione A co z elektrozaworem kzfr?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Może wtryski gazu tak cykają jak jest LPG, u mnie jest tak z polowe ciszej, ale na benzynie już zupełna cisza, więc ewidentnie cykanie wtryskiwaczy gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturMegane Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 4 godziny temu, Andrzej-2010 napisał: A co z elektrozaworem kzfr?? Podmieniałem i nadal to samo, więc raczej sprawny 3 godziny temu, czik3n napisał: Może wtryski gazu tak cykają jak jest LPG, u mnie jest tak z polowe ciszej, ale na benzynie już zupełna cisza, więc ewidentnie cykanie wtryskiwaczy gazu. Auto bez lpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 18 godzin temu, ArturMegane napisał: Podmieniałem i nadal to samo, więc raczej sprawny Wymieniłeś koło pasowe wału? Koło pasowe wału z amortyzatorem gumowym ; - tylko oryginał , - przebieg max 120.000 km ; - a przy dużym udziale jazdy po mieście i na krótkich dystansach - jeszcze wcześniej, - wydłużenie interwału, grozi wkręceniem się paska osprzętu w rozrząd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturMegane Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 3 godziny temu, Andrzej-2010 napisał: Wymieniłeś koło pasowe wału? Koło pasowe wału z amortyzatorem gumowym ; - tylko oryginał , - przebieg max 120.000 km ; - a przy dużym udziale jazdy po mieście i na krótkich dystansach - jeszcze wcześniej, - wydłużenie interwału, grozi wkręceniem się paska osprzętu w rozrząd. Od tego by klekotał silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Mi tak samo klekocze, nawet temat zakładałem. Na zimnym po odpaleniu cisza. Czasem też cisza i silnik chodzi jak zegarek, ale w większości czasu niestety klekocze. Czasem głośniej czasem ciszej. Ostatnio wlałem olej Mobil 1 chyba, bo zobaczyłem, że ma taką samą specyfikację co oryginalny do Renówki. Oczywiście 5W30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, ArturMegane napisał: Od tego by klekotał silnik? A/ Kiedy kończy się koło pasowe wału, to zaczyna stukać/klekotać, B/ Należy włączyć klimatyzację, światła; - dać po garach i obserwować czy ; 1/ pasek osprzętu; - chodzi cicho? - nie ma skłonności do spadania? - jest wystarczająco mocno naciągnięty? - czy napinacz oraz pasek nie wpadają w drgania ? 2/ koło pasowe wału z amortyzatorem drgań chodzi równo i nie bije na boki ? 3/ czy wszystkie pozostałe koła są w jednej płaszczyźnie? ( ewentualnie wymiana na nowe ), - czy nie są nadmiernie wyrobione/wypracowane?? - oraz czy też kręcą się równo i nie biją na boki? 4/ Jeżeli chwycisz oburącz koło pasowe ; - nie może mieć luzu promieniowego ani osiowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturMegane Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Tylko że u mnie klekot słychać od strony 3,4 cylindra i termostatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, ArturMegane napisał: klekot słychać od strony 3,4 cylindra i termostatu W reno cylindry liczy się od strony sprzęgła, Dnia 4.08.2020 o 16:28, ArturMegane napisał: Ostatnio zaczął mi klekotać trochę silnik Na zimnym jest to trochę głośniejsze Rozrząd z kzfr i olej świeżo wymienione Przed wymianą rozrządu też klekotał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturMegane Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi