Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Kodowanie wtryskiwaczy

omega

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 27.09.2020 o 12:43, omega napisał(a):

Tak chyba Sylwek zrobię, jeszcze podjadę do tego RenoMax jutro, tam mają jednak i doświadczenie to zobaczę co powiedzą. Aniewa, wcale tego nie wykluczam, że jest problem z wtryskiwaczem, natomiast była duża różnica po pierwszym i drugim zakodowaniu, także ma ono spory wpływ jak widać, ponadto, jednak jak wspominałeś masz samochód z drugiej ręki i już tak do końca nie wiadomo, czy ktoś przy tym nie grzebał, tym bardziej, że jak pisałeś wyskoczył i u Ciebie błąd związany z obwodem wtryskiwaczy. Robi się trochę z tego wróżenie. Ehh

Cześć , temat ogarnięty ? Powtórne kodowanie się powiodło ? 

21 godzin temu, omega napisał(a):

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - aniewa

I problem był tylko i wyłącznie w kodowaniu ? Kolega po wymianie wtrysków na nówko zrobił mi to Launchem , niby kody były widoczne nowe ,ale cholera wie czy to nie jakiś ryżowy klon był. Auto chodzi lepiej niż na starych ,ale sieczkarnia przy dodawaniu gazu jest 😀 adaptacje stoją na 0 od miesiąca już. Jutro się za to biore i koduje od nowa Pyrenem

Niestety Pyren , PyClip , DDT nie chce łączyć się z moim nissanem . Mam jeszcze delphi i autocoma ,ale cykam się robić kodowanie ryżowym klonem 😞 pozostaje mi się udać do kogoś z lepszym sprzetem w celu powtórnego kodowania

• +1 1

• 2 tygodnie później...

Witam Was serdecznie i ponawiam pytanie vanthundera do omegi: Jak uporałeś się z problemem, w jakiej kolejności ostatecznie zakodowano wtryski i czy był jakiś dodatkowy czynnik który rozwiązał problem poza kodowaniem. Córka kupiła Scenica 3 z silnikiem k9k 836 z moim zdaniem klepiącymi wtryskami, które uwaga- dwa lata temu były nowe. Temat nie był by drążony gdyby nie problem z zapychającym się co kilkadziesiąt km dpf. Posiadam maxiecu, klona Delphi, i payclipa, jestem w stanie co nieco zdziałać, a opis problemów omegi pasuje jak ulał do mojego.

• +1 1

2 godziny temu, Majpatompu napisał(a):

w jakiej kolejności ostatecznie zakodowano wtryski

Maxiecu idealnie nadaje się do kodowania wtrysków. Sam tym programem wielokrotnie kodowałem wtryskiwacze. Pierwszy cylinder liczy się od strony koła zamachowego. By się przekonać jak jest naprawdę, to w programie maxiecu jest w opcja odczytu numerów wpisanych kodów dla poszczególnych wtrysków. Na czwartym wtryskiwaczu (pierwszy od rozrządu) ten kod jest widoczny bez demontażu pokrywy na głowicy. Wystarczy porównać z tym co podaje maxiecu dla czwartego wtryskiwacza.

Częste wypalanie dpf może mieć związek z nieszczelnością dolotu po stronie za turbiną.

• +1 1

Dzięki za odpowiedź, porównam to jutro. Jednak kwestia jest taka że poprzedni właściciel montował te wtryski sam (tak twierdzi) i dopuszczam tutaj także jego błąd, i nawet jeśli ten od rozrządu będzie się zgadzał z odczytem, nadal może nie być pewności. Siedzi mi w głowie też to że omega odczuł poprawę gdy zakodował je jednak odwrotnie, choć ostateczne zadowolenie miał po wizycie w serwisie, i tego dobrze byłoby się dowiedzieć - dlaczego. Czyżby w grę wchodziła tzw. adaptacja wtrysków na którą wpadłem w innym wątku chyba gdzieś tu na forum? Zdaje się że Ty aniewa też udzielasz się tam znacząco.