Motofan46 Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Megane II 1,5DCI przestał odpalać wymieniłem akumulator bo wcześniej dość długo ostatnio kręcił zanim zapalił . . Znalazłem , że napięcie nie przychodzi na świece żarowe to może być powód . Podmieniłem sterownik grzania świec , sprawdziłem bezpiecznik 70A na dolnej skrzynce . Przedzwoniłem kable między świecami a pinami kostki sterownika . Dalej nie wiem ale chyba sygnał przychodzi z komputera . Na skrzynce bezpieczników było trochę zielonych nalotów na kostkach usunąłem sprayem do kontaktów . Gdzie dalej szukać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Sterownikiem świec steruje komputer silnika za pomocą cienkiego brązowego przewodu wychodzącego z pinu 8. Sprawdź połączenie pin 8 sterownika świec z pinem F2 w szarej wtyczce komputera silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motofan46 Opublikowano 3 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2020 Dnia 2.10.2020 o 18:52, aniewa napisał: Po co mnie przedrzeźniasz Znalazłem dwie szare wtyczki . Nigdzie nie ma przejścia między pinem 8 sterownika Na tej mniejszej coś było rzeźbione na drugim z brzega pinie ale kable na niej są grube jakby nie sterujące tylko z większymi prądami. Sądzisz że poprowadzić bypass między tymi pinami ? Regulamin forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 3 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2020 (edytowane) Ta szara wtyczka na zdjęciu to nie jest wtyczka sterownika silnika. Do sterownika wchodzą tylko trzy duże wtyczki. Czarna, brązowa i szara. Znajduje się za akumulatorem. To co na zdjęciu to jest wtyczka z UPC. Edytowane 3 Października 2020 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motofan46 Opublikowano 5 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2020 Wielkie dzięki ja skupiłem się na tej skrzynce bezpieczników UPC i tam była śniedź więc sadziłem że tam trzeba szukać . A nie zauważyłem tego za akumulatorem prawdziwego komputera . Znalazłem tą szarą wtyczkę i nie ma przejścia między pinem 8 sterownika świec a F2 na niej (kabelek jest brązowy) . W oko rzuciły mi się uszkodzenia izolacji na G3 i F1 . Na F1 był zielony nalot ale po oczyszczeniu wygląda że przejście jest kabel raczej cały . Samo zaizolowanie powinno chyba wystarczyć . Jak sądzisz czy poprowadzić oddzielny kabel z F2 na Pin 8 czy próbować pruć wiązkę ? Mam obawy z tym pruciem bo mogą powstać kolejne problemy . Nie ma jakichś kostek po drodze ? Zwykle w kostkach powstają problemy z przejściem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi