aniewa Opublikowano 7 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 Krótka historia o tym co mi się przytrafiło podczas wymiany tarcz i klocków z tyłu w SC III. Wszystko przygotowane łącznie z płynem hamulcowym do wymiany. Standardowo laptop do kabiny, uruchomiony Maxiecu i w sterowniku hamulca elektrycznego włączam tryb konserwacji. Silniczki elegancko cofają przez kilka sekund i raptem na desce wyskakuje komunikat Stop, skontroluj hamulec parkingowy. Jako, że laptop podłączony więc nie ma problemu, włączam wyście z trybu konserwacji. A tu zonk, nic nie idzie. wyskakuje tylko komunikat, że polecenie nie wykonane. Skanowanie pod kątem błędów i pokazuje błąd DTC503C --- Komputer. Błąd nie do skasowania, ręczny nie działa, kontrolka w wyłączniku ręcznego nie świeci. Włączanie, wyłączanie nie działa, ręczny jest martwy. Nie raz już tę czynność robiłem programem Maxiecu i nigdy nie było problemu. A tu taka niespodzianka. Niby sytuacja bez wyjścia więc szukam ratunku w poczciwym ELM327 który zawsze mam w schowku i DDT4all. Łączę się przez BT z programem, otwieram sterownik hamulca APB_ X95_S&SV1. Wchodzę w zakładkę Configuration - Proces Usine i uruchamiam wyjście z trybu konserwacji. Wszystko odbywa się bez najmniejszego problemu, silniczki wracają na swoje miejsce, błąd ginie. Wszystko jest OK. Piszę o tym bo może komuś przytrafić się taka nieciekawa historia przy samodzielnej wymianie klocków z tyłu. Da mnie ratunkiem okazał się zwykły ELM i DDT4all. Poniżej dołączam scren z DDT4all dotyczący wejścia i wyjścia z trybu wymiany klocków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bsikorsky Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Dzięki, Poszło bezproblemu (kabelki do kosza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 18 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2022 Da zrobić się tą operację w ecu tweacer ? Czy to jest ten panel ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 19 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 Nie mam ręcznego w elektryce, ale zastanawiam się, czy procedura z M-IV nie zadziała przypadkiem w M-III https://megane.com.pl/topic/85910-wymiana-klocków-tył-z-elektrycznym-ręcznym-megane-iv/?do=findComment&comment=614930 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 19 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 12 godzin temu, lufa napisał: Czy to jest ten panel ? Ten panel, na dole masz na czerwonym tle odpowiednie opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 19 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 (edytowane) Elem jakieś logi wysyła ale silniki nie pracują. Już działa, miałem inny moduł wybrany. Sprawdzę tą metodę z pedałami. Fajną grzechotkę ma ten youtuber Edytowane 19 Czerwca 2022 przez lufa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi