wtweety Opublikowano 10 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2020 Witam, przy przebiegu 95000km muszę wymienić pasek osprzętu (miauczenie paska na zimnym silniku). W tym modelu jest łańcuch rozrządu więc pompa wody jest na pasku osprzętu, ale za to nie ma napinacza paska. Czym się napina pasek? Poluzowałem alternator ale pasek nie zluzował się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 10 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2020 Nie miałem do czynienia z h4m ,ale jeśli rzeczywiście nie ma napinacza może być tak że trzeba odkręcić któreś koło lub właśnie alternator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wtweety Opublikowano 22 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Poradziłem sobie... Niestety żadnego osprzętu nie można odkręcić kiedy pasek jest założony. Zakładanie paska jest metodą naciągu paska. Dodatkowo jest to specjalny pasek 7Pk1051ELAST (foto 1 fokus) Kupiłem specjalne przyrządy do zakładania pasków, ale w pojedynkę na nic się zdały (foto 2 przyrząd). Wpadłem na pomysł zastosowania napinacza takiego jak występuje w silniku HR16DE (miejsce w silniku H4M występuje na taki napinacz tylko nie został zastosowany pewnie ze względów kosztowych) foto 3 HR16DE, foto 4 napinacz. Wystarczy kupić dłuższy pasek wieloklinowy zwykły 7PK1140 za ok 40zł a nie 7PK1051Elast za 100zł, dokupiłem oczywiście nową rolkę do napinacza VKM 62022 i wszystko działa i pasuje. Koszty ogólne wyniosły tyle samo co zakup droższego paska, napinacz ze szrotu allegro za 5zł... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 22 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Zdemontować pasek elastyczny możesz przecinając go szczypcami, a założyć przyrządem. Możesz go kupić od 10zł do 100zł zależnie od wykonania i firmy. Pierwszy przykład z brzegu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wtweety Opublikowano 22 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 22 godziny temu, Lelupi napisał: Po co mnie przedrzeźniasz Przecież napisałem że kupiłem, nie tylko ten co pokazałeś na filmie. Dodatkowo cały zestaw... Nic z tego nie działa. Jak będziesz w tym silniku wymieniał to zobaczysz dlaczego. REGULAMIN forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 22 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 A co jest powodem? Brak miejsca w komorze silnika? Zabudowanie, osłony? Bo na pewno nie brak fizycznego napinacza pasa osprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wtweety Opublikowano 22 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 19 godzin temu, Lelupi napisał: Po co mnie przedrzeźniasz Dla mnie jest powodem brak fizycznego napinacza pasa osprzętu. Tak jak napisałem powyżej poradziłem sobie z wymianą w wyżej opisany sposób, jeśli ktoś będzie chciał wymienić pasek osprzętu niech wie że nie jest to takie proste jak z samo napinaczem lub z regulacją np. alternatora. A mój opis będzie łatwym rozwiązaniem dla laików serwisowych w naprawach samochodów takim jak ja jestem. Nie odpowiedziałeś, czy wymieniałeś taki pasek bez napinacza i bez możliwości luzowania np. alternatorem? Po rozmowie z zaprzyjaźnionym serwisem samochodowym jak to określił na to rozwiązanie - [cenzura]. REGULAMIN forum się kłania pkt 5 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomass35 Opublikowano 22 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 (edytowane) Hej!mam Dacie Lodgy 105tys., Silnik 1.6 Sce 102KM wymieniłem pasek klinowy wielorowkowy 7PK1051,(brak napinacza). Mój sposób to odkręcenie dwóch śrub z sprężarki i poluzowanie górnej śruby,pasek schodzi bezproblemowo.Następnie zakładamy pasek i obracałem kałem aby wszedłem na te koło, (dobrze by kogoś mieć jeszcze), chociaż samemu też da radę,ja dałem ?.Po założeniu trzeba ustawić sprężarkę na swoim miejscu,tu trzeba użyć trochę siły i sprytu.I poprzykręcać śruby.Zajeło mi to około 1:20godz.,jak na pierwszy raz ?. Pozdrawiam. Edytowane 25 Lipca 2021 przez Tomass35 Literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi