adriennen.k Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 Witajcie. Kolejne epizody związane z odpaleniem Megane 2 1.6 16v. Problem brak iskry. Po podpięciu do kompa wskazuje błędy jak w zdjęciu poniżej. Czujnik położenia wału nowy, na kompie czyta wszystkie prędkości. Czujnik wałka rozrządu również ok. Kable wyglądają również ok od cewek. Czyżby komp padł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 Jest +12 na wtyczkach cewek? Kontrolka od imobilizera gaśnie podczas kręcenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 40 minut temu, adriennen.k napisał: Czyżby komp padł? Raczej padło zasilanie cewek z modułu UPC, jak na cewkach nie będzie 12 V to sprawdź czy w szarej 12-pinowej kostce jest 12 V na pinie 8, oczywiście po włączeniu zapłonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriennen.k Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 14 godzin temu, szwagier24a napisał: Jest +12 na wtyczkach cewek? Kontrolka od imobilizera gaśnie podczas kręcenia? Jak kręce to immo cały czas świeci się na czerwono 14 godzin temu, szwagier24a napisał: Jest +12 na wtyczkach cewek? Kontrolka od imobilizera gaśnie podczas kręcenia? Jak na kostce powinno być? W jednym pinie Plus A w drugim minus ? Jeśli tak to brak zasilania na kostce 13 godzin temu, aniewa napisał: Raczej padło zasilanie cewek z modułu UPC, Zrobiłem pomiary. Po wyjęciu szarej kostki na 8 pinie jest coś w granicach 0.80v, jeśli zmierzyłem kim w UPC to podawalo prawidłowa wartość. Nie wiem czy ma to znaczenie, ale sprawdzilem ciaglosc obwodu dla kabla z 8 pinu i tak, na 1 i 2 cewce jest ciaglosc, na 3 i 4 brak w jakimkolwiek pinie. Jake sprawdzic mase? Skad ona idzie ? REGULAMIN forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 (edytowane) Masę podaje sterownik silnika oczywiście w odpowiednim momencie zgodnie z mapą zapłonu.12 V powinno być na wszystkich cewkach. Połączone są po dwie w szereg. Z upc z pinu 8 wychodzą dwie gałęzie, jedna zasila cewkę 4 a po przejściu przez nią zasila cewkę 1. Druga gałąź zasila cewkę 3 a następnie cewkę 2. Edytowane 18 Listopada 2020 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriennen.k Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 Dobra, moj blad. Na pinie 5, 8, 9 brak 12v. Wszedzie indziej jest. Czyli UPC do wymiany ? REGULAMIN forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 Jeżeli bezpieczniki są sprawne to możesz na krótko podać 12 V na pin 8 i sprawdzisz czy odpali, ewentualnie czy będzie iskra. Cały czas piszę o szarej jednorzędowej wtyczce i starym typie UPC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriennen.k Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 10 godzin temu, aniewa napisał: Po co mnie przedrzeźniasz Mówimy o tej kostce ? Tylko jedna 12 pin szara jest REGULAMIN forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriennen.k Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 10 godzin temu, aniewa napisał: Po co mnie przedrzeźniasz Dobra, sam już nie wiem o co chodzi. Po podpieciu do pinu 8 napięcia z + alu objaw jest taki : po naciśnięciu start nic się nie dzieje, jest cykniecie jakby rozrusznik nie był w stanie ruszyć. Zegary gasna, objaw jakby akumulator był rozładowany. Po odpieciu mostka auto normalnie kręci. Sprawdzałem jeszcze raz ciągłość przewodu z pinem 8 na plusie kostek z cewek. Raz pokazało ciągłość na wszystkich cewkach, a później tylko na 1 i 2. Ah, nie mam sił do tego bolidu REGULAMIN forum się kłania - Prezes Jutro zdobęde nowy moduł UPC i dam znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi