marekwodniak Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Normalnie zagrzewasz silnik aby olej był rzadki wykręcasz korek kluczem i rękawicą i czekasz z pół godziny ja zleci .Potem nowy filtr i olej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlos Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Dziambel Oszalałeś z tym zdejmowaniem michy Dobrze jest wymieniać olej po dłuższej jeździe bo wtedy spuszczamy zawiesinę zawierającą zanieczyszczenia. Jak auto dłużej stoi to te zanieczyszczenia osiadają na elementach silnika i nie wylecą nam wraz ze spuszczanym olejem. Zainteresowanych odsyłam na oil-club.ru gdzie ten temat jest fajnie na podstawie zdjęć wytłumaczony. Oczywiście nie należy się później spieszyć z nalewaniem świeżej oliwy do rozgrzanego silnika z uwagi na ryzyko zwichrowania wałka czy glowicy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziambel Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Czyli wymieniać normalnie bez zbędnego cudowania :) Dzięki panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoke1992 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Cześć mam meganę 3 z silnikiem 1.9 dci i przebiegiem 230 000km. Wlewam olej elf 5w40 i zauważyłem ze powoli olej ubywa. Na jaki olej zmienić? 10w40? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Edytowane 4 Lutego 2017 przez Yoke1992 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzion Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 A niby co ma spowodować ta zmiana ? 5W40 i 10W40 mają zbliżoną lepkość "na ciepło" A jedynie "na zimno" 5W jest mniej lepki(gęsty) od 10W - czyli dobrze. Poza tym, 5W40 ma zawsze lepsze parametry jakościowe (np. według API) od 10W40 Nie mam pojęcia skąd wziął się przesąd, że do nowoczesnych silników z większym przebiegiem trzeba leć gorszy olej. Czas Żuka, Poloneza i Małego Fiata przeminął, może tam miało to jakiś sens. Choć też wątpię Lej przez całe życie silnika syntetyczny olej 5W40 lub 5W30 zgodnie z zaleceniami producenta silnika. Choć większość z nich to i tak grupa III czyli hydrokraki, a nie grupa IV czyli PAO, to będą doskonałe dla silnika przez cały okres eksploatacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Ja bym zaczął od znalezienia przyczyny ubywania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoke1992 Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Nie zauważyłem żadnych wycieków oleju. Jakieś pomysły? Regulamin pkt. 5.6 -Prezes Edytowane 4 Lutego 2017 przez Yoke1992 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Napisz ile ubywa na 10 tyś. Jeżeli dużo widziałbyś w lusterku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoke1992 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) na 10 tys z setkę może dwie Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Edytowane 4 Lutego 2017 przez Yoke1992 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Przy tym przebiegu 100 ml na 10k km to nie jest dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian2011 Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Witam wymieniłem olej w 1.9dci 130 KM z fap i okazało się iż mechanik wlał ELF-a 10W40 wcześniej był 5W30 i mam pytanko.Nie zaszkodzi czy zmieniać, można jeździć a przy następnej wymianie po ok,10 tyś znów wrócić do tamtego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZibiW Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Ja jeździłbym bo tyle w nim więcej popiołu co nic. Ważniejsze raczej jakie paliwo lejesz. Ale jak nie możesz spać to wymień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Nie wiem jaką wartość przedstawia przebieg "kosmiczny" u Ciebie ;) , ale jeśli mechanik zna się na rzeczy, to może oznaczać że miał powód na zmianę oleju na 10W40. Powinien tylko zadbać o to żeby to był tzw. low saps, bezpieczniejszy dla FAP. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Mechanik nie jest jakąś wyrocznią aby schodzić o klasę oleju w dół ,dla mnie bez sensu najmniejszego, według mnie wrócić do poprzedniej klasy nie przeginając z przebiegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian2011 Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Przebieg normalny zagraniczny kupiony osobiście w Berlinie za małe pieniądze te które mają po 189 tyś droższe jak u nas.350 tyś obecnie kupiony z 338 tyś śmiga jak ta lala we wszystkie mrozy pali od strzała,nic poważnego się nie dzieje cicho chodzi dolewki były sporadyczne pół litra przez te 12 tyś.było małe zapocenie na pokrywie, wymieniono uszczelkę.Wnętrze jak nowe a jutro kolejna już trasa 500 km do rodzinnego domu.A co do oleju to się właśnie zastanawiam czy wrócić czy zostawić do następnej wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi