Andrzej-2010 Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 42 minuty temu, pbet napisał: A ja tam nigdy niczego nie dolewałem i problemów z silnikami (benzynowymi i diesla) nie miałem. Podobnie ja i szereg innych znanych mnie osób. Mało tego, nie widzę entuzjastów teorii przeciwnej na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 To jeszcze powiedz po co dolewasz oleju 2T (do silników benzynowych) do oleju napędowego, skoro 99,99% użytkowników Diesla tego nie robi? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Bo już starożytni rzymianie znali prawdę " Kto smaruje ten jedzie " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 @niebianskaskurwoala ja nie twierdzę, że to jest złe albo dobre, że pomaga lub szkodzi. Napisałem tylko, że nigdy tego nie stosowałem i nie miałem problemu z silnikami. Napisałem tak ponieważ czytając niektóre Wasze opinie o dodatkach do paliwa, oleju czy płukankach można odnieść wrażenie, że to konieczność bo jak nie to "kaplica". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 1 godzinę temu, pbet napisał: Napisałem tak ponieważ czytając niektóre Wasze opinie o dodatkach do paliwa, oleju czy płukankach można odnieść wrażenie, że to konieczność bo jak nie to "kaplica". Też odnoszę takie wrażenie I również nic nie stosuję/nie stosowałem. Staram się czytać tematy o oleju na Forum, ale to przypomina mi pewien film braci (sióstr? ) Wachowsky, gdzie jedna strona uważa, że druga żyje w kompletnie innym świecie. Pytanie, który świat wybrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi922 Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Ja kupiłem Megane II z 5 miesięcy temu i wymieniłem olej na Castrol magnatec 10w40 i tego się trzymam tak mi polecil wujas . On tylko tego używa i problemów z silnikiem nie ma . Ja również nie mam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek evo Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Jak lejesz ten olej do 1.5 dci to pogratuluj Wujowi wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buczki Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Zbliża się wymiana oleju od kilku lat leje elf 5w40 srx900 zastanawiam się nad Motulem 8100 x-clean 5w40 jakie macie zdanie o tym oleju. Czy warto zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZibiW Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Ja przestałem go lać (teraz Valvoline) bo po pewnym czasie na tym Motulu chodził mi jak Ursus (głośno "cykał"). Teraz uważam, że jest dużo lepiej. Ale tak było u mnie.Na forum Laguny inny użytkownik pisał mi, że u niego chodził normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek evo Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Dnia 3.08.2018 o 14:19, buczki napisał: Zbliża się wymiana oleju od kilku lat leje elf 5w40 srx900 zastanawiam się nad Motulem 8100 x-clean 5w40 jakie macie zdanie o tym oleju. Czy warto zmienić Rozumiem, że do 1.9 dci 130 KM? Można zastosować, choć nie ma wymaganej normy Renault oraz lepkość 5W40 a nie zalecaną 5W30. Jak już chcesz olej mid saps to na rynku jest wiele lepszych produktów a najlepiej jak się nie orientujesz to wlej olej z norma RN0720 jakiejś 'lepszej marki" np. Penrite, Millers, Neste a z tańszych ale dobrych jest Eurol. Elf tez nie jest taki zły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s2000 Opublikowano 14 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 (edytowane) Dzień dobry. Mam na imię Wojtek. Kilka dni temu kupiłem megane z 2005r 1.9dci 130km z fap oraz przebiegiem 270 tyś km. Rok czy dwa lata temu była regenerowana turbina. Przy silniku na karteczce widnieje informacja o zalanym oleju Mobil 10w40. Co myślicie o tym 10w40 i moim silniku z fap? Edytowane 14 Września 2018 przez s2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biger Opublikowano 15 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 Może poszukaj informacji na LubeMatch jaki olej zalać do silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s2000 Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Nadal nie wiem czy zostawić ten 10w40 i jeździć czy zmienić na 5w30 który część ludzi na tym forum chwali i poleca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Twój dylemat nie powinien brzmieć "czy dla silnika lepszy jest olej 10w40 czy 5w30/5w40" bo wiadomo, że teoretycznie ten drugi... tylko "czy przejście na olej o niższej lepkości w niskich temperaturach jest bezpieczne dla silnika", a na to pytanie nikt Ci nie odpowie... niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oil Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Panowie a macie jakieś doświadczenia z olejami firmy REPSOL, ostatnio sprzedawca zaproponował mi właśnie olej tej firmy 5w30/40. Powiedział też że ELF przy REPSOLU "się chowa" Nie wiem jaki był wlany wcześniej olej ale poprzednik mówił tylko że syntetyczny Auto M2 1.9 130 kM 2006 r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi