ambarass Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Tak jak mówisz, dziś zalałem 5w40 i jest okej, chociaż pan sprzedający jak to powiedział "jakby Pan zalał, nic by się nie stało" :D Do czego się jedynie z tobą nie zgodzę to, że silniki dCi nie grzeszą wytrzymałością, moja subiektywna opinia to, że te nowsze dCi to jednak grzeszą wytrzymałością :) ale to moja opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlos Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Przez 10 czy 15 tys. km pewnie by się nic nie stało, ale na przestrzeni np. 100 tys. km to nie wiadomo. Inna sprawa to to, że mam akurat również lagunę II 1.9 dci 2003 r. i z tego co wiem producent nie dopuszcza stosowania oleju A5/B5. Natomiast w przypadku meganki z mojego profilu jak najbardziej można taki olej stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafir51 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Megane II 1.9 dCi 120KM (88kW) F9Q800 - cały czas leję Elf Evolution SXR 5W40, ale ostatnio trochę mi wycieka po lewej stronie (gdzieś koło odmy). Zjeździłem wszystkie sklepy i mają tylko SXR 5W30 albo 900NF 5W40. Będzie OK jak doleję 1 litr tego 900 NF 5W40: http://www4.total.fr/nordic/auto_lubs/EVOLUTION_900_NF_5W-40_ENG.pdf ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwniczne Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 Hej, Kupiłem Megankę II z 1.9 dCi. Sprzedający zostawił w bagażniku olej, mówiąc, że aktualnie ten jest zalany. Jest to Mobil Super 2000 10W-40 semi-Synthetic. W komputerze jest zaprogramowany serwis za 2000 km i z tego co mówił, to właśnie po to by zmienić olej. Możecie polecić co wlać podczas wymiany oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 To pół syntetyk możesz wlać 5W40 Elfa lub podobnej marki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DENIS4244 Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 (edytowane) Witam mam scenic ii 1.9 dci 2004 i używam olej mobil super 3000 full synt 5w40 czy jest ok? Czy jest coś lepsze? Edytowane 30 Listopada 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Jak lejesz oryginał, a nie podróbkę, to będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pf08 Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Witam, Renault Megane Kombi(2008) 1.9 dci 130 z FAP poprzedni właściciel lał olej CASTROL EDGE 5W30 mam pytanie czy mogę przejść na olej 5W40 bo mechanik powiedział żeby nie mieszać olejów i zakupić ten sam olej 5W30. Rozważam przejście na MOTUL X-clean 5W40 czy lepiej już zostać przy CASTROLU 5W40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Przy silniku z FAP nie masz wyboru... Przeczytaj przynajmniej ten post, (można i cały temat) http://megane.com.pl/topic/21908-czas-wymiany-oleju-mam-fap/page__view__findpost__p__193319 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZibiW Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 X-Clean 5W40 jest bardzo dobry, sam jeżdżę na nim od czterech lat i ze względu na lepsze właściwości smarne nie będę zmieniał na 5W30. Oczywiście też mam FAP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guchy55 Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 (edytowane) Witam wczoraj w mojej megi zauważyłem że mam tylko 2 kreski oleju tak mi komputer pokazał.Potem patrzyłem na bagnecie i rzeczywiście trzeba już dolać, tutaj pada moje pytanie silnik był zalany olejem elf competition STI 10w40 i chciałem dolać takiego samego oleju, lecz nie mogę nigdzie takiego znaleźć w sklepach i na stacjach benzynowych w mojej miejscowości znalazłem tylko olej elf evolution 700 sti też 10w40 czy mogę dolać takiego oleju ? Proszę o odpowiedz Regulamin pkt. 5.7 Ludzie :!: Czytajcie przed wysłaniem to co palce "nastukały" na klawiszach :!: Poprawcie, wstawcie odpowiednie znaki przestankowe. Zacznijcie nowe zdanie wielką literą :!: Nikt was nie goni :!: Nie ogłaszaliśmy konkursu wklepywania literek na czas :!: ;) Trochę szacunku dla czytających. -Prezes Edytowane 6 Marca 2016 przez guchy55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar1965 Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Pewnie że można dolać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TWNowy Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) Będę wymieniał olej w niedługim czasie. Czy używał już ktoś Elf Evolution 5W30 5L Full-Tech FE? Czy jest to dobry olej do Renatki 1.9dci 130Km KM? Może jakiś inny olej ktoś podpowie. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi. Edytowane 11 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 To jest olej zalecany przez Renault do diesli z FAP. Sam go używam. Parametry na papierze wyglądają dobrze. Jak się sprawdza w praktyce - powiem Ci jak stuknie mi np. 250 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziambel Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Cześć, będę za niedługo wymieniał olej, poprzednio mechanik wlał mi jakiś castrol 5w40, jednak chciałbym wymienić na Elf fulltech fe 5w30, w związku z tym mam pytanie, czy trzeba odkręcać miskę i pozbyć się całkowicie tego Castrola, czy można spuścić normalnie przez korek i wlać nowy olej? Silnik 1.9dCi z FAP 220kkm przebiegu. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi