Crowmaster Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Cześć, obserwuje podczas jazdy dziwne grzechotanie. Podczas hamowania silnikiem lub jednostajnej jeździe z ok 2tys obrotów załącza się dziwne grzechotanie, które ustaje jak dodam gazu. Nagrałem film, na którym starałem się wywołać ten dźwięk. Najbardziej słychać w około 0:11 do 0:15 filmu, następnie 0:28 do 0:32 i ok 1:05 do 1:10. Na zimnym silniku zjawisko nie występuje. Renault Megane II (2004) 1.6 16V grzechotanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 48 minut temu, Crowmaster napisał: Podczas hamowania silnikiem lub jednostajnej jeździe z ok 2tys obrotów załącza się dziwne grzechotanie Koło zmiennych faz skacze szybko zmieniając kąt zapłonu w szerokim zakresie. Widać to po podłączeniu interfejsu. W tym czasie elektrozawór jest domknięty. Przyczyn może być wiele począwszy od przesilonego (mało sprężystego koła). W skrajnych przypadkach występuje błąd przemiennika faz. Niekiedy wystarczy tylko zmienić olej na właściwy. Słusznie Zauważyłeś, że na zimnym silniku to nie występuje. 1 godzinę temu, Crowmaster napisał: które ustaje jak dodam gazu Otwiera się elektozawór i przesunięcie zapłonu idzie szybko do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crowmaster Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 10 godzin temu, jabrze napisał: Po co mnie przedrzeźniasz Właśnie będę zmieniał olej. W tej chwili mam 10w40, ale z tego co widzę to lepiej jak by był 5w40. Mam nadzieję że to będzie to. REGULAMIN Forum się kłania pkt 5 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Do tego silnika musi być 5W i sprawny elektrozawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crowmaster Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 8 godzin temu, jabrze napisał: Po co mnie przedrzeźniasz Taki kupiłem :), chce to auto doprowadzić do jak najlepszej formy REGULAMIN Forum się kłania pkt 5 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Trzeba spokojnie go rozgrzewać w jeździe bo te koła są delikatne. Najłatwiej je uszkodzić na zimnym silniku przy gęstym oleju. Moja córka z ciężką nóżką tak zrobiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Ewidentnie zużyty zawór zmiennych faz. Polecam Pierburga, nawet nie oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi