omega Opublikowano 17 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 Witam, w przyszłym roku chciałbym wymienić komplet drążków kierowniczych wraz z tymi wewnętrznymi, bo jeszcze nie były one wymieniane: TRW DRĄŻEK KIEROWNICZY PRZÓD JRA575 Krakow - Allegro.pl Ktoś z Was to robił? Jak się wykręca ten wewnętrzny? Na tych wewnętrznych są prawe gwinty po obu stronach? Po co ten plastik i oring? Prośba o link w Allegro do narzędzie umożliwiającego zapięcie tej obejmy na manszecie. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 18 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 Wymieniałem kilka razy, gwint prawy, podkładka jest rodzajem ogranicznika. Oryginalne drążki raczej nie mają spłaszczenia na klucz 27-30 więc ja je odkręcam żabką do rur. Lepszy byłby dedykowany klucz do drążków kierowniczych lecz dla jednorazowej wymiany nie warto w niego inwestować. Zamiast opaski na specjalny zacisk stosuję zwykłe ślimakowe na kluczyk 7 lub śrubokręt. Przy zakładaniu manszety zwróć uwagę na położenie kierownicy cieńszego końca manszety. Należy tak założyć by przy skręcaniu nie zrywało jej po wysunięciu drążka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 18 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 Bardzo Ci Aniewa dzięki, mam w garażu taki porządny zestaw obejm ślimakowych firmy NORMA to może i tak zrobię, ale może też bym się nauczył takie zaciskać, a nuż się uda Jak znajdziesz chwilkę podrzucisz jakiś link z Allegro do takiego narzędzia? Takie dla amatorów, YATO lub delikatnie powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Ta podkładka to taki odbój przy skrajnych położeniach listwy. Podkładki dodaje tylko TRW i Moog - polecam Moog bo tańsze i trwalsze niż TRW - przynajmniej w MII tak jest. Co do klucza: kiedyś zainwestowałem i nie żałuję. Bez klucza to bym chyba musiał mieć kanał i zdjąć sanki aby mieć dostęp do gruszki. Kluczem zrobisz to w momencie. Mając dynamometryczny klucz dokręcisz właściwym momentem. Warto ustawić podobnie drążki zanim zajedziesz na zbieżność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 19 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Bardzo Ci dzięki kolego, ale tu pozostanę przy TRW, jak widzisz, też dodają te podkładki. Muszę się czasem zdania różnić, bo będzie nudą zawiewać Kanał mam w garażu także spoko, oczywiście na oko ustawię podług starych i na geometrię. Wskażesz mi link do takiego klucza do obejm? Dynamometrycznego klucza nie mam i w zasadzie nie używam do bieżących napraw. Jak to mówią? Ręka mistrza więcej znaczy, niż narzędzia u partaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 @omega wszystko nabędziesz na Allegro szczypce takie najtańsze ale na jednorazowa robotę jak znalazł. Zobacz ofertę: SZCZYPCE DO OPASEK PRZEGUBÓW WZMOCNIONE CZOŁOWE https://allegro.pl/oferta/szczypce-do-opasek-przegubow-wzmocnione-czolowe-9229706462?utm_medium=app_share&utm_source=facebook klucze do drążków tez masz, No i kup dynamometryczny - ręką to wiesz co można zrobić taki yato to grosze Zobacz ofertę: KLUCZ DYNAMOMETRYCZNY 1/2 28-210 NM Z BLOKADĄ https://allegro.pl/oferta/klucz-dynamometryczny-1-2-28-210-nm-z-blokada-9480755466?utm_medium=app_share&utm_source=facebook a wszystko nim w aucie oblecisz do zestawu taki i już wszystko ogarniesz jak projektujący wóz chciał Zobacz ofertę: KLUCZ DYNAMOMETRYCZNY 1/4" 5-25Nm Z BLOKADĄ https://allegro.pl/oferta/klucz-dynamometryczny-1-4-5-25nm-z-blokada-9314926592?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 19 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Staropolskim podziękował. Rozumiem Sarna, że ten typ też będzie OK: SZCZYPCE DO OPASEK ZACISKOWYCH OSŁONY YATO YT-0606 9837776918 - Allegro.pl bo tamto to już straszne dziadostwo zaproponowałeś a ja naprawdę mam alergię jak biorę takie coś do rąk. Nie no, ja już się na dynamometr nie skuszę Za stare pokolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Dynamometryk to podstawa domowej mechaniki. Listwa jest delikatna. Przy zbyt dużym momencie może pęknąć. TRW wymieniałem co roku, Moog przejeździł 3, i o połowę tańszy. Moog ma większej średnicy gruszkę i jest wyższa czytaj wzmocniona oraz ma wyfrezowany sześciokąt. Do opasek lepsze szczypce kątowe bo tam ciasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 20 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Teraz to po ptokach, bo zamówiłem ten YATO. Na oko jak się ustawiło kierownicę skrajnie, to tak strasznie ten dostęp nie wyglądał z kanału. Dobra, w razie co założę ślimakową. Mam jak zaznaczyłem taki porządny zestaw NORMA: Opaski ślimakowe zestaw serwisowy, kpl. 365szt. /n Gdańsk - Allegro.pl trochę się pochwalę, a co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi