halas2 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Hej Mam pytanie dotyczące parametrów powietrza w silniku 1.5dci 836 PR916 - zmierzony wydatek powietrza PR018 - szacowany wydatek powietrza PR180 - Żądany wydatek powietrza PR916 to jest jasne że to wartość z przepływomierza. A jak mam poprawnie rozumieć PR018 i PR180? Poobserwowałem te wartości i mój wniosek jest taki: PR916 - zmierzony wydatek powietrza - wartość z przepływomierza PR018 - szacowany wydatek powietrza - całkowity wydatek powietrza silnika PR180 - Żądany wydatek powietrza - wydatek powietrza który powinien być odczytany z przepływomierza Przykład - Jak się otwiera EGR to silnik zaciąga tą samą ilość powietrza więc parametr szacowany wydatek się nie zmienia a za to zmienią się dwa kolejne, gdyż po otwarciu, wpada mniej świeżego powietrza zmierzonego przez przepływomierz. Może się to kiedyś komuś przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eb832 Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 U mnie wartości na postoju przy zatkanym EGR wynoszą PR916 39.80 kg/g PR180 217,90 mg To nie za mało? Martwi mnie tam PR889 - Zalecenie temperatury przed turbiną. Ta wartość wynosi ciągle -40 *C jakby nie było czujnika lub był on uszkodzony. Gdzie on się znajduje? Swoją drogą ciężko zobaczyć wszystkie wymienione wartości w tym samym momencie, bo PyClip ma porozrzucane te opcje w nielogiczny sposób w różnych, często nawet niezwiązanych z daną kategorią danymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 13 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 4 godziny temu, majk2085 napisał: Martwi mnie tam PR889 - Zalecenie temperatury przed turbiną. Ta wartość wynosi ciągle -40 *C jakby nie było czujnika lub był on uszkodzony. Powinno być 700 stopni ale to jest tylko taki strażak przed przegrzaniem turbiny podczas wypalania filtra. Praktycznie nigdy taka temperatura nie będzie osiągnięta. - 40 oznacza brak odczytu tego parametru. Gdyby czujnik był uszkodzony to byłby błąd na tablicy wskaźników. Są tematy o tym czujniku, poszukaj. Wszystkie parametry pracy można dodać do folderu ulubionych. Dużo szybciej wszystko podejrzysz w programie Torque, na jednej stronie dodajesz wszystkie interesujące parametry i w łatwy sposób podglądasz. Torque bardzo szybko łączy się z sinikiem. Poniżej zrzut ekranu a Torque. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 13 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 Pr180 przy zatkanym EGR moim zdaniem jest ok. Podobny wydatek mam przy otwartym EGR na wolnych. EGR jest zaślepiony a sterownik chce jego otwarcia więc chcę żeby było mniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi