Motofan46 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 Podczas szukania przyczyn ciężkiego odpalania i dymienia na jasny szaro biały kolor . Zrobiłem między innymi diagnostykę takim prostym ELM327 iCAR PRO firmy VGATE . Wyszedł P0115 błąd obwodu czujnika temperatury płynu . W programie pokazał temperaturę -40 stopni . Ewidentnie coś nie tak . A jednocześnie sprawdzałem czy uszczelka głowicy nie ma przedmuchów takim testerem z oparów płynu . Silnik chodził jakiś czas i załączył się wentylator . Zatem musiał dostać sygnał własnie z czujnika temperatury . Wcześniej już badałem ten czujnik nie ma zwarcia do masy . ma rezystancję w granicach rozsądku porównywałem z jakimś innym . Przedzwaniałem wiązkę do komputera i jest OK ma przejście nie ma zwarcia do masy . Na desce o ile pamiętam wskaźnik temperatury działał , więc też musiał mieć sygnał z czujnika temperatury . Ten czujnik oglądałem mam na 4 piny ale wtyczka jest tylko na 2 piny . To mnie trochę dziwi ale z tego też wynika ,że jedyne sygnały o temperaturze przychodzą z tych 2 pinów . Zatem czy wymieniać ten czujnik tak na próbę , Z jednej strony -40 a z drugiej załącza jednak wentylator aby nie przegrzać silnika . Jak rano sprawdzałem temperaturę przed odpaleniem takim testerem diagnostycznym dedykowanym do RENAULT temperatura otoczenia i płynu była 4 stopnie . Zatem ten czujnik podaje realne wartości do komputera . A jednocześni błąd P0115 tez wtedy był . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 Do sprawdzania Renault na Elm 327 jest pyclip. Inne kalkulatory czasami wprowadzają w błąd z jakimiś pojedynczymi pomiarami. Spotkałem się z tym samym błędnym czujnika temperatury płynu w innym typie samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motofan46 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 Dzięki jutro spróbuję . Gdzie to znaleźć na Sklep Play nie widzę . Znalazłem Carly for RENAULT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 W sklepie Play go nie ma. Jest na rosyjskiej stronie. Linka znajdziesz w wyszukiwarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 1 godzinę temu, Motofan46 napisał: Jak rano sprawdzałem temperaturę przed odpaleniem takim testerem diagnostycznym dedykowanym do RENAULT ; - temperatura otoczenia i płynu była 4 stopnie . Zatem ten czujnik podaje realne wartości do komputera . A jednocześni błąd P0115 tez wtedy był . Czujnik temperatury cieczy oryginał nie kosztuje majątek; - może kłamać w wyższych temperaturach, Czujnik temperatury cieczy chłodzącej bierze udział w rozruchu, decyduje o ; - czasie podgrzewania świecami żarowymi, - dawce paliwa przy rozruchu, W przypadku uszkodzenia czujnika temperatury cieczy ; - czas grzania świec może być inny niż przewidziany dla danego silnika, - może być sprawcą dymienia na biało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi