dkruszyna Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 (edytowane) Witam, posiadam Fluence 1.6 16v, przebieg 130 tys. km. i ostatnio mam taki problem, iż od listopada do teraz ubył mi płyn chłodzący ze zbiornika (z połowy zbiornika do 0) . Zbiornik był całkowicie suchy, jedynie na samym dole, przy wężu było go odrobinę widać. Zauważyłem też, że przy rozgrzanym silniku z rury wydechowej (niezależnie od temperatury, czy -1, czy +20) wydobywa się leciutki biały dym. Był sprawdzany cały układ chłodzenia i nie zauważono żadnych wycieków. Dodatkowo pomiędzy jedną wyminą oleju, a drugą (ok 10-12 tys. km) ubywa mi oleju około 3/4 miernika bagnetu. W zbiorniku od płynu nie ma żadnego masła i na dodatek olej jest czysty. Samochód normalnie odpala, silnik nie dławi się, nie przerywa, nic się z nim nie dzieje. Nie wiem czy to ma z tym związek, ale "wariuje" też ogrzewanie, przykładowo: mam ustawioną temperaturę w trybie manualnym na 22 stopni i w czasie jazdy nagle zaczyna wydobywać się z nawiewów chłodniejsze powietrze. Dodatkowo wyczuwalna jest także różnica temperatury wydobywającego się powietrza pomiędzy nawiewem na szybę, a nawiewem na twarz i nogi, pomimo ustawionej takiej samej temperatury. Dodam, że nie ma nigdzie wycieków z nagrzewnicy. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł o co tu chodzi, to będę wdzięczny o jakiekolwiek sugestie Edytowane 27 Stycznia 2021 przez dkruszyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Jak jest mało płynu w układzie to ogrzewanie będzie świrować. Zrób test na spaliny w układzie chłodzenia, aby wykluczyć UPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Czy jest instalacja LPG? - konieczność sprawdzenia szczelności instalacji, 39 minut temu, dkruszyna napisał: Był sprawdzany cały układ chłodzenia i nie zauważono żadnych wycieków. Dodatkowo pomiędzy jedną wyminą oleju, a drugą (ok 10-12 tys. km) ubywa mi oleju około 3/4 miernika bagnetu. W zbiorniku od płynu nie ma żadnego masła i na dodatek olej jest czysty. Czy czuć spaliny ze zbiorniczka wyrównawczego? Wymienić korek zbiorniczka, Jak zachowuje się termostat ; wskazania wskaźnika temperatury, 28 minut temu, Renia08 napisał: Zrób test na spaliny w układzie chłodzenia, aby wykluczyć UPG. Zdaje egzamin, ale tylko przy dużych przedmuchach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dkruszyna Opublikowano 27 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 3 minuty temu, Andrzej-2010 napisał: Czy jest instalacja LPG? - konieczność sprawdzenia szczelności instalacji, Czy czuć spaliny ze zbiorniczka wyrównawczego? Wymienić korek zbiorniczka, Jak zachowuje się termostat ; wskazania wskaźnika temperatury - brak instalacji LPG, - nie czuć spalin, - wskaźnik temperatury zachowuje się normalnie, normalnie się rozgrzewa, trzyma temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Musi gdzieś uciekać, i szybko paruje. W dodatku jak masz lekki dym z wydechu to sprawdziłbym testerem jednak ten układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Były przypadki nieszczelności chłodnicy cieczy; - wszystko co wyleci, momentalnie wyparuje i nawet nie zostanie śladu w aucie, - dopiero po sprawdzeniu chłodnicy pod wysokim ciśnieniem ukazała się nieszczelność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi