bacablue Opublikowano 18 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 Witam wszystkich. Rok temu moja Megane 3 sprawiła niemiłą niespodziankę: po wyjechaniu z garażu i dojechaniu do bramy wywaliło cały olej z silnika spod filtra oleju. Ok, jednostkowy przypadek myślę sobie. A tu niespodzianka - powtórka z rozrywki parę dni temu. Filtr wyglądał jak balon i znowu bez oleju. Teraz pytanie: co jest? Raz wywaliło po wyjeździe z ciepłego garażu raz po zimnej nocy na dworze. Na różnych markach filtrów. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że to wada filtra oleju. Co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 18 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 Sprawdzić pompę bo wygląda, że zawór upustowy się zacina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 18 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 Witam. Dziękuję za odpowiedź. Na kol. Aniewa zawsze można liczyć. Czy jest konieczność wymiany całej pompy czy można coś opanować z tym zaworem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 18 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 Na pewno trzeba pompę wyjąć by sprawdzić działanie tego zaworu. Kiedyś oglądałem filmik jak ten zawór przywraca się prawidłowego działania. Może jednak lepiej kupić nową, będzie na lata o ile oczywiście to wina tego zaworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 18 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 (edytowane) Mechanik wymienił podstawę filtra - podobno była trochę krzywa i filtr mógł być niedociągnięty. Ale przez 4 lata nic gdzie rocznie robiłem ~ 12 tys. km i olej był wymieniany co rok? Ostatnie 2 lata mniej kilometrów nakręciłem. Może faktycznie ten zawór zaczął szwankować? Bo jeśli nie to to jakie mogą być możliwe przyczyny? Czy pompa oleju jest ta sama w 106 i w 110 KM? Jaki nr części? Pozdrawiam Edytowane 18 Lutego 2021 przez bacablue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 18 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 6 godzin temu, bacablue napisał: Filtr wyglądał jak balon i znowu bez oleju. To świadczy o zbyt dużym ciśnieniu. Co do pomp to się nie wypowiem, pewne że w silnikach k9k 636 jest montowana inna pompa, taka z regulacją wydajności w zależności od potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 19 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Witam. Tylko co po regulacji wydajności jak szwankuje Jeszcze pytanie: w zależności od czyich potrzeb i kto ma to regulować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Pompy w starszych 1,5 dci mają tylko zawór upustowy wyregulowany gdzieś na 4,5 bara. Powyżej tego ciśnienia olej jest kierowany z pompy bezpośrednio do miski. Nowsze pompy posiadają zmienną wydajność sterowaną ciśnieniem oleju. Przy zbyt dużym ciśnieniu zamiast olej wywalać do miski to specjalny zawór z siłownikiem zmniejsza wydajność pompy przesuwając na mimośrodzie wałek z łopatkami. Przy niskich obrotach wydajność jest zwiększana by zapewnić prawidłowe smarowanie. Nie wiem czy te pompy są zamienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 A jaki Ty masz dokładnie ten silnik? K9K 636? Wtedy będzie ta pompa: POMPA OLEJU DACIA RENAULT CAPTUR I (J5_, H5_) CLIO Siedlce - Allegro.pl Tylko tak, jak wymieniałem panewki to tak właśnie z mechanikiem na nią spoglądaliśmy i nie da jej się tak prosto zdjąć. Trzeba "rozwalać" przód silnika. Nie wiem, bo pewności nie mam, było to dość dawno, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 19 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Witam. K9K 836 78 kW. Na osłonie silnika 110 KM chyba ktoś podmienił osłonę bo 78 kW to 106 KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 106 KM ma oznaczenie silnika K9K 832 Daj VIN to Ci sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 19 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 VF1KZ1W0644036587 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 No to masz ten sam silnik co i ja. K9K 836 Tu pompy oleju nie padają. To ta pompa którą Ci pokazałem z linku, raczej nie będzie pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 19 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Witam. Skoro pompy nie padają to co już dwa razy było powodem wyrzucenia oleju z pod filtra? Chyba, że zacina się zawór upustowy a że jest nienaprawialny to trzeba wymienić całą pompę oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 No wróżką to ja niestety nie jestem, a nie spotkałem się z takim przypadkiem, choć gdzieś może przed laty w innym samochodzie jakby coś mi po głowie wirowało... Zgodziłbym się z kolegą Aniewa, że trop wskazywałby na pompę oleju, ale... Czy to Ci się stało było podczas mrozów? Masz pewny, markowy olej silnikowy, który nie gęstnieje zbyt mocno w niskich temperaturach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi