dwwfewfq Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Witam. Mam problem z obrotami po czyszczeniu przepustnicy. Od czyszczenia przejechałem już 150 km. Wyczytałem, że można zrobić adaptacje, która polega na wkładaniu karty i odczekaniu 30 sekund, odpaleniu auta na kilka minut itp. Nic nie pomogło. Obroty wyglądają tak, że gdy dojeżdżam do świateł i wrzucam luz, to trzymają się na poziomie 1500 i powoli (4-5 sekund) opadają, ale nie opadają do 800/850, tylko poniżej 800, co skutkuje 2-3 sekundowymi wibracjami i wracają do prawidłowych. Dzisiaj rano odpaliłem samochód i obroty były na poziomie 1100, czyli tak, jak przed czyszczeniem. Myślałem, że już wszystko w porządku, ale jednak nie. Zauważyłem także, że wskazówka obrotomierza lekko drga, raz w górę raz w dół. Czyściłem zmywaczem do hamulców. Wszystko podpiąłem prawidłowo, wszystkie zaciski dobrze dociśnięte. Przepustnica była dosyć mocno ubrudzona, porównując z tym, jaka jest PO czyszczeniu. Jakieś pomysły? Megane 3 1.6 16V 110KM. Oczywiście uszczelka wymieniona na nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Adaptacja może trwać nawet i 500 km. W serwisówce od MII jest opisany sposób przyuczenia: trzeba rozpędzić auto na (nie pamiętam) 3 czy 4 biegu do 4 tys i puścić gaz i zaczekać aż obroty spadną do takich przy których sterownik sam uchyli przepustnicę aby utrzymać obroty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulco Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Dołączę sie, żeby nie zakładać nowego tematu. Mam problem z obrotami po czyszczeniu przepustnicy. Po uruchomieniu jest wszystko ok, po chwili schodzą na te 850, ale np. jak zrzucę bieg i dam na luz przy 1500 obrotów, to tak zostają i spadają po kilku sekundach od zatrzymania. Jak jadę na np. 3 lub 4 i osiągnę te 1500 obrotów, to już tak zostają i auto ciągle jedzie, jakby na tempomacie. Proszę o pomoc. Wszystko szczelne, sprawdzałem 4 razy. Przejechałem ponad 300km od czyszczenia. Oczywiście robiłem różnego rodzaju przyuczania itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Czy akumulator był odłączany w trakcie czyszczenia, aby ; - komputer zapomniał ustawienia na starej/zabrudzonej przepustnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulco Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Akumulator NIE BYŁ odłączany. Znalazłem różne opinie na ten temat i postanowiłem nie odłączać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi