zboczuszek222 Opublikowano 5 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 Witam panowie od jakiegoś czasu chodzi mi megane gt 180 km na forum jak i na olxie natrafiłem na ogłoszenie po rozmowie z właścicielem dowiedziałem się ze auto ma problem z błędem :''blednę położenie walka rozrządu" sprzedający twierdzi ze to wina KZFR .Ktos coś więcej powie o autku ewentualnie o usterce .Autko ładne, w atrakcyjnym kolorze a wis juz trochę ogłoszenie wiec obawiam sie ze to może być drogi gips żeby to wyprowadzić.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Refild Opublikowano 6 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2021 Dziwne ze te same bloki silnika co w lagunie 3 a tu jest KZFR. Generalnie patrzac po trmatach zwiazanych z kolem zmiennych faz z megane 2 problemow moze byc kilka. Auto odpala za pierwszym razem gdy zimno i rosa? Nie zamula przyspiesza ale trzeba miec porownanie poniewaz ilosc km i turbo moze zmylic. BBledy z KZFR moga wystapic od przestawionego rozrzadu , bledow z czujnika walu badz polozenia walka rozrzadu , niskiej ilosci oleju rzadziej wymienianego REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6. - aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zboczuszek222 Opublikowano 6 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2021 Żadnych objawów. Odpala za pierwszym, brak spadków mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 6 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2021 Albo tylko czoło czujnika do oczyszczania ewentualnie wymiany tegoż czujnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2021 (edytowane) 20 godzin temu, zboczuszek222 napisał: po rozmowie z właścicielem dowiedziałem się, ze auto ma problem z błędem : ''blednę położenie walka rozrządu" - sprzedający twierdzi, ze to wina KZFR . Wg; opisu auta; - W 2019 zrobiony kompletny rozrząd z kzfr, pompą wody oraz wymieniony dwumas wraz z dociskiem i tarczą obitą kevlarem z wersji rs, - Przy wymianie kzfr należy koniecznie wymienić elektrozawór kzfr ; - to abc eksploatacji rozrządu, Zalecam, przy 100 % pewności prawidłowego ustawienia rozrządu ; a/ kontrola/wymiana czujnika położenia wałka rozrządu ; Jak padnie czujnik położenia wałka rozrządu, wtedy ecu nie podaje sterowania na elektrozawór zmiennych faz rozrządu, KZFR nie zmienia faz i stąd praca silnika może być "mułowata'', drgać może silnik na niskich obrotach, b/ gdy pada elektrozawór - to auto traci ducha na wyższych obrotach, c/ zużycie elektrozaworu, wpływa na szybsze zużycie KZFR Edytowane 6 Lipca 2021 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi