Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

tylne pasy bezpieczeństwa a alarm sygnalizowany przez komputer pokładowy

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory, gdy woziłem pasażerów na tylnym siedzeniu, komputer pokazywał ile pasów jest zapiętych. Innych komunikatów nie miałem.

W dniu dzisiejszym komputer pokładowy wyświetlił ostrzeżenie na czerwono o niezapiętych z tyłu pasach. Niestety akurat jechałem więc nie dałem rady zrobić zdjęcia. A że z pamięcią u mnie coraz gorzej to dokładnie komunikatu nie zapomniałem.
Dziwne jest to że jechałem sam a na tylnym siedzeniu znajdowała się tylko lekka torba podręczna. Często się tam znajduje ale pierwszy raz wyświetlił mi się taki komunikat. W dniu dzisiejszym nie była cięższa niż zwykle.

Jedyny związek jaki przychodzi mi do głowy taki że dwa dni temu składałem tylną kanapę aby przymierzyć dłuższy element w bagażniku.
Coś jest nie tak?
Wcześniej komputer działał nieprawidłowo czy dopiero dzisiaj coś się zaczęło dziać niedobrego?

Nie znalazłem podobnego tematu więc zakładam nowy. Jeśli jednak istnieje podobny to proszę o przeniesienie i przepraszam administrację za dodatkową robotę.

Pewnie wyskoczył komunikat o odpięciu tynego pasa podczas jazdy. Komunikat kasujesz przyciskiem w prawej manetce. Jeżeli jest to jednorazowy wybryk to ok a jeśli będzie się powtarzał to do kontroli przewody przy wtyczce któregoś z tylnych pasów. 

Pisałem z komórki, nie zauważyłem, że to jest M III a nie SC III. Dziwne z tą torbą bo tylna kanapa nie ma czujników zajętości kanapy tak jak to ma fotel pasażera z przodu.

8 godzin temu, szwagier24a napisał:

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - Prezes

No ale ściągnąłem torbę i przestało.

Poza tym przez prawie 2 lata ani razu ten komunikat nie pojawił się na kompie przy niezapiętych pasach. Dopiero dzisiaj. To mnie najbardziej zastanawia.

8 godzin temu, aniewa napisał:

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - Prezes

No ok. W takim razie muszę potestować komunikaty w trakcie jazdy. 
Widocznie nikt wcześniej w czasie jazdy nie wypinał pasów i dlatego pierwszy raz zobaczyłem ten komunikat :)

Dzięki za pomoc.

• 5 miesięcy temu...