Kris07 Opublikowano 17 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 Mam następujący problem z samochodem, silnik 1.6 16V 100KM z LPG Zaczął migać mi check-engine i silnik chodzi jakby na trzech cylindrach, próbowałem odłączać cewki i jest taka reakcja 1 i 4 - silnik gaśnie 2 i 3 - bardziej się trzęsie. I nie wiem czy taka powinna być czy to może objaw problemu? Czy można się obejść bez mechanika, bo u tych zaufanych, którzy znają się na Renault, terminy są bardzo odległe? Jakie rzeczy robią też takie problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 17 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 Zacznij od zakręcenia butli gazowej, żeby wyeliminować dopuszczający ( uszkodzony ) wtryskiwacz gazowy, który może być źródłem problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 17 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 Dzieje się to na LPG czy na pb czy obydwu paliwach? Kiedy było coś robione ze świecami, cewkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris07 Opublikowano 18 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Dzieje się to na obu paliwach. O cewkach i świecach nic nie wiem (za krótko mam ten samochód). Samochód ma obecnie 115 000 przebiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 18 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Wykręć świece i oceń. Ewentualnie wrzuć zdjęcie na forum. Dobrze by było podpiąć fejsa i ogarnąć gdzie wypada zapłon. Potem diagnoza cewek. No i opisz dokładnie okoliczności co się dzieje przed miganiem CE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris07 Opublikowano 19 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 (edytowane) Dzisiaj udało mi się wzrokowo namierzyć cewkę (ogniska korozji) i ją podmienić, silnik zaczął chodzić równo. Lecz po tym pojawił się komunikat skontroluj układ wydechowy, razem z serwis i stałym check engine. Czy to może być jakoś powiązane? Co może być problemem? Do świec nie zaglądałem. Edytowane 19 Września 2021 przez Kris07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 19 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 Skoro masz cały czas błąd wtrysku, to w następstwie musi się się pojawić błąd emisji spalin. Nie wyeliminowałeś pierwszego to grozi zapchaniem katalizatora. Tak nie można jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 20 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 Bez kodu błędu to zgadywanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 20 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 Błąd wtrysku i check może się pojawić od zmiennych faz. Nie sprawne fazy mogą powodować falowane obrotów jałowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris07 Opublikowano 20 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 Podobno w wersji 100KM nie ma zmiennych faz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Refild Opublikowano 20 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 Pojeździłeś trochę z tym błędem nie zniknął ? Przebutuj go od świateł do świateł może mu przejdzie jak się sonda zapchała od nierównej pracy silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 20 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 Pozostaje odczytać błędy, obejrzeć świece, zbadać kompresję. Przypuszczam, że instalacja gazowa była "serwisowana", ale nie REGULOWANA. Obym się mylił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris07 Opublikowano 20 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 (edytowane) Błędy zostały odczytane i wykasowane, po samodzielnej wymianie cewki coś zostało w komputerze co go bolało, póki co bez błędów po przejeździe praktycznie całego miasta wzdłuż Instalacja LPG jest jeszcze świeża, nawet 5 000 km nie zrobiła jeszcze. Edytowane 20 Września 2021 przez Kris07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 20 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 Czyli czeka Cię wizyta u instalatora lpg. Przypuszczam, że wymiana świec nie zaszkodzi. Z tą info o czasie montażu instalacji zrobiłeś nam zagadkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris07 Opublikowano 22 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 Na świece też była już pora, już mocno zużyte były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi