Upolad7 Opublikowano 1 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 Dzień dobry. Chciałbym się dowidzieć czy skrzynia od megane III 1.6 6 biegów podejdzie do megane II 1.6 ph1 aktualnie posiadam skrzynie 5 biegów która wg mnie jest za krótka i przy ok 100 km h obrotomierz wskazuje juz ponad 3tys obrotów i trochę zaczyna się robić głośno w środku i wg mnie trochę mało ekonomicznie. A akurat mam po sąsiedzku megane III na części więc stąd moje pytanie. Próbował ktoś kiedyś takiego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 1 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 Tylko aby się nie okazało, że ta 6 ma 100km/h przy 3000 obrotów. Takie rzeczy się zdarzały. Musi się zgadzać obrys silnika aby dało się zamontować. Łatwiej wziąć cały zestaw - z silnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 1 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 Na 6 biegu przy 100km/h jest 2850, więc żadna różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Meganka przy 110km/h ma dokładnie 3k rpm. Co zabawne praktycznie tyle samo ma Clio 0.9Tce przy skrzyni 5 biegowej na 5 biegu właśnie Aktualnie przy równych 3k rpm w innym aucie benzynowym, ale wolnossącym mam 140km/h i tutaj już da się wytrzymać w aucie jadąc autostradą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 @czik3n to przykład na to że nie zawsze skrzynią 6 biegowa przynosi komfort dźwiękowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 (edytowane) W L2 miałem silnik 1.8 skrzynie 5 i przy 100km/h było 2850obr. Co ciekawe jak wrzucałem chwilowe spalanie i obserwowałem to wcale nie wyglądało jakby miało tam brakować ekonomii:) Co do głośności nie było źle chociaż L2 była na pewno lepiej wyciszona niż M2. Przed zakupem L2 miałem okazje się przejechać M2 w kombi z silnikiem 2.0 i skrzynią 6 i miałem wrażenie że jest po prostu więcej zmian biegów a różnica w obrotach była praktycznie żadna. Edytowane 4 Listopada 2021 przez halas2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Najbardziej wkurza ruszanie Meganką ze skrzynia 6b. Nie raz złapałem już odcine, bo 1bieg jest mega krótki, ma to niby na celu szybsze rozpędzanie, a w rzeczywistości jak ktoś już dawno jest z przodu to ja trac3 czas na wrzucanie 2 biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Krótki 1 bieg to jest rzecz która dalej mnie lekko irytuje w dieslu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 W dizlu z reguły 1 bieg jest krótki, żeby można było coś pociągnąć korzystając z momentu. Miałem 2 Mondeo ze skrzynią 5b i 1 bieg mega długi był, co najmniej 15km różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi