Arcz90 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Witam, mam auto Renault Megane 3, 1.6 benzyna, rocznik 2009. Miałem problem z pedałem gazu, który po wciśnięciu czasem nie odbijał. Mechanik, jak sprawdzał pedał gazu wyczyścił przy okazji przepustnicę. Teraz kiedy jadę i puszczam pedał gazu samochód nie traci prędkości lub traci ją dużo wolniej, niż wcześniej. Dodatkowo przy uruchomieniu silnika lub stojąc na skrzyżowaniu wskakują obroty ok. 2500 i nie opadają póki nie ruszę samochodem. Mam w związku z tym dwa pytania: 1. Czy pedał gazu jest do wymiany skoro czasami nie odbija i chodzi bardzo sztywno? 2. Czy zbyt wysokie obroty silnika mogą mieć związek z wcześniej czyszczoną przepustnicą i co mogło to spowodować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 (edytowane) Sprawdzał a co zrobił przy pedale, że się już nie zacina? Może uszkodził potencjometr Sprawdziłbym przepustnicę, czy po czyszczeniu nie łapie lewego powietrza na składaniach. Edytowane 11 Stycznia 2022 przez elf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Ad1. Tak, jazda z takim pedałem gazu jest niebezpieczna. Sprawdzić sugestie Kol. @elf Ad.2 tak. Wyłącz klimę to obroty spadną. Jak się przyuczy przepustnica to wszystko wróci do normy. Może to potrwać nawet 500 km. Ale realnie ze 100. Nie jeździj na luzie. Spowodowane ruszeniem tej ruchomej przegrody - nieuniknione podczas dokładnego czyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcz90 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 8 godzin temu, elf napisał: Sprawdzał a co zrobił przy pedale, że się już nie zacina? Może uszkodził potencjometr Sprawdziłbym przepustnicę, czy po czyszczeniu nie łapie lewego powietrza na składaniach. Niestety nadal się zacina, pomimo czyszczenia. Dlatego mechanik proponuje wymianę. 8 godzin temu, szwagier24a napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt. 5.9 - Prezes Przejechałem już śmiało ponad 100km i nic. Dopóki nie było czyszczonej przepustnicy i mechanik nie wyjął pedału gazu to nie było tego problemu z obrotami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 A wskazania błędów nie ma..? Skoro nadal się zacina, to należałoby wymienić. Zastanowiłbym się nawet nad używką. Może pękła sprężyna w nim i się przycina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcz90 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 (edytowane) Mechanik wymienił pedał gazu i działa już dobrze. Jednak dalej występuje problem z obrotami po wyczyszczeniu przepustnicy. Po podłączeniu do komputera pojawił się błąd P0226 - czujnik położenia przepustnicy/pedału C. Czy przepustnica może być do wymiany? Ewentualnie może pomoć wymiana oringów lub adaptacja clipem? Edytowane 17 Stycznia 2022 przez Arcz90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 17 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Wykasuj błąd i sprawdź, czy nie jest wynikiem samej wymiany pedału. Można zrobić kalibrację clipem, ale sama się powinna ułożyć w jeździe. Niekiedy trzeba zrobić trochę kilometrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Jak wykasujesz błąd, i będzie już czysto w programie, a nadal się będą obroty zacinać, to nie chce nic mówić, ale mechanik mógł spieprzyć przepustnice, złe ja wyczyścił. Mi się zawieszały obroty na 1500-2100 obrotów, wymieniłem przepustnice na używaną i po temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi