Renia08 Opublikowano 15 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2022 Bo to wewnętrzna ta zamszowa nie dosicka się do szyby. Ja dogiąłem blachę po ściągnięciu boczka jak jeden kolega na forum. 40% poprawy lecz nadal szysze gdzieś szumy od szyby... A całe drzwi kompleksowo wyciszone. Gdy przekraczam 110km/h to zaczyna mocniej szumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 16 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 @Renia08 bo jak przekraczasz 110 to zaczynasz wyprzedzać własne światła i to zapewne one zaczynają szumieć .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 17 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 Kurde. Nie pomyślałem o tym ? dobrze, że silnik nie zostaje z tyłu bo wtedy to szum byłby głośniejszy. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziamar3 Opublikowano 19 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Jakby ktoś się zastanawiał jak tanio i dobrze wyciszyć swoją meganeczkę to polecam kupić gumowy/piankowy sznurek o średnicy 10 mm i włożyć go w uszczelkę drzwi. Efekt jest na prawdę zadowalający. Jednak tymi uszczelkami dochodzi większość hałasów z zewnątrz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Ja nie mogę znaleźć takich wałków właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziamar3 Opublikowano 19 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Ja po całym mieście jeździłem i sprawdzałem sklepy i motoryzacyjne i budowlane i też nic ale znalazłem na allegro. Tu masz nr oferty bo z aplikacji allegro nie mogę skopiować linka: 12601393770 https://allegro.pl/oferta/sznur-gumowy-pianka-uszczelka-mikroguma-epdm-10mm-12601393770 A jednak link też się znalazł ? A jak już włożysz te sznurki i miałbyś problemy z opuszczeniem/podnoszeniem szyby, lub sznurki za słabo by dociskały to zawsze możesz zdjąć tapicerkę i dogiąć trochę blachę która trzyma całą uszczelkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Mam blachę podgiętą. Nie pamiętam ale chyba ja zacząłem ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziamar3 Opublikowano 19 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Co do podgięcia blachy to chodziło mi o to, że jak już włożysz te sznurki to być może trzeba będzie trochę te blachy podoginać bo może być tak że będziesz miał problem z zamknięciem szyby bo sznurek za bardzo rozepcha uszczelki i szyba będzie miała za ciasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilverGTA Opublikowano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 (edytowane) Cześć, żeby nie zakładać nowego tematu to pytanie o uszczelki drzwi - czy ktoś z Was dokonywał jakiejś poprawy z nimi? Mam wrażenie, że nie są dostatecznie szczelne i w obecne zimowe dni zanim auto się rozgrzeje to jednak czuć mocno chłód z boku. W poprzednim samochodzie takie uczucie nie towarzyszyło (fakt - VW Golf VI ma znacznie grubsze wygłuszenie). Podejrzewam, że równolegle ma się to z hałasem z uszczelki szyby. @Dziamar3- dałbyś radę porzucić zdjęcie modyfikacji, o której na początku pisałeś? Albo inaczej - czy chodzi o uszczelkę od zewnątrz w tym samym miejscu, co na powyższym zdjęciu? Bo czytając temat mam wrażenie, ze chodzi o uszczelkę, która jest u góry szyby i tam jak przysunąć głowę zdrowo szumi. Zastanawiałem się nawet nad zakupem owiewki, która powinna w teorii poprawić takie rzeczy. A drugie pytanie odnośnie tej gumy z ali - trzyma się? Kupiłem to w wakacje, bo pomyśłałem patrząc na kondycję uszczelek, żę przydałby się taki pasek ochronny, ale ten co dostałem mam wrażenie, że w rękach się rozpadnie albo po kilku otwarciach okna szyba wciągnie go. Edytowane 3 Stycznia 2023 przez SilverGTA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziamar3 Opublikowano 3 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Cześć. Musisz ulepszyć uszczelkę, która jest między szybą, a tapicerką ja sobie poradziłem tymi gumowymi sznurkami(patrz zdjęcie wyżej). Szczerze mówiąc to nie sprawdzałem czy się trzyma ta uszczelka z ali, bo nie rozbierałem tapicerki a te sznurki załatwiły sprawę więc póki co tego nie sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 U mnie się pogorszyło. A blachę mam podgiętą. Szukam innych sposobów... Mam też ważenie, że szumj z tego trójkąta przy lusterkach. Muszę to rozebrać i ogarnąć tam wygłuszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziamar3 Opublikowano 3 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Może to pomoże, nagrywane na szybko także wybaczcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 Ja wiem wiem, czytałem już cały temat. Tez mam drzwi wygłuszone. I pianką i matą. Na wolnym postaram się coś wymyślić. Nie pojmuje tego, dużo tańsze auta mają totalny brak szumu z szyb. A tu trzeba tyle się okombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilverGTA Opublikowano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 (edytowane) 15 godzin temu, Renia08 napisał: U mnie się pogorszyło. A blachę mam podgiętą. Szukam innych sposobów... Mam też ważenie, że szumj z tego trójkąta przy lusterkach. Muszę to rozebrać i ogarnąć tam wygłuszenie. Przy okazji wygłuszania drzwi zastąpiłem gąbkę spod tych osłon trójkątnych na 9mm gęstszą i podwójnie (docinając gdzie trzeba) i o dziwo jest mała poprawa przy czym nie tyle co wiatr jak szum opon (tak bym ujął) Obecny problem z szumem jaki dostrzegam to u góry drzwi ogólnie, ale ciężko mi ocenić czy to uszczelka drzwi czy samych szyb. Jeszcze wpadłem na pomysł czy aby nie podkleić paskiem - taki jak ten od szyb z ali (bo cienki) do samej blachy - zawsze to 1mm a lepiej się uczepi uszczelka takiej gumy niż gołej blachy, ale to patent na wiosne/lato. Oczywiście uszczelki staram się konserwować (no ok tym razem nie wyszło ? ) Edytowane 4 Stycznia 2023 przez SilverGTA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziamar3 Opublikowano 4 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 Niestety trzeba trochę pokombinować z tym wyciszeniem, ale opłaca się bo w porównaniu do golfa 5 moja meganka jest cichsza. Co do sprawdzenia czy to z dołu szyby czy z góry słychać szum, to polecam podczas jazdy opuścić głowę poniżej linii łączenia tapicerki z szybą, zanim dołożyłem te wałki/sznurki, a miałem już wyciszenie na tapicerce musiałem coś znaleźć na podłodze i wtedy zorientowałem się, że poniżej tej linii było dużo ciszej i wtedy już wiedziałem, że to te uszczelki puszczają szum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi