piccolo_princip Opublikowano 7 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Witam wszystkich, autko kupione nowe w salonie w 2020 roku. Problem był od początku, ale myślałem, że to kwestia dotarcia, albo mojej nieumiejętności jazdy, ale nie miałem tego w żadnym swoim aucie, a trochę ich było. Jest problem przy zmianie biegów - szczególnie przy odpuszczaniu sprzęgła..., szczególnie odczuwalne na miejscu kierowcy i na niskich biegach: Przy puszczaniu sprzęgła po zmianie biegów da się słyszeć tak mocne, głuche tąpnięcie, jak uderzenie w wielki bęben lub w jakieś poduszki. Dodatkowo każdorazowe wciśnięcie sprzęgła powoduje niemal widoczne gołym okiem poruszenie się gałki biegów, jeszcze bardziej odczuwalne jako naprężenia gdy się trzyma rękę na gałce zmiany biegów. W przyszłym tygodniu jadę na przegląd 30k, ostatni przed grudniowym końcem gwarancji. Czy ktoś miał taki problem, wydaje się poważne, ale w serwisie mnie pewnie będą zbywać. Jak się ultra delikatnie puszcza sprzęgło to da się teoretycznie tego uniknąć, ale wymaga to sporego wysiłku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario44 Opublikowano 18 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 Mam to samo. Co owiedzieli w ASO? Teraz, Mario44 napisał: Mam to samo. Co powiedzieli w ASO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 19 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 Znany problem z półosiami. Znajdziesz olbrzymi temat na forum o tych stukach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 19 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 (edytowane) W dniu 7.09.2022 o 10:27, piccolo_princip napisał: Dodatkowo każdorazowe wciśnięcie sprzęgła powoduje niemal widoczne gołym okiem poruszenie się gałki biegów, jeszcze bardziej odczuwalne jako naprężenia gdy się trzyma rękę na gałce zmiany biegów. Temat znany u mnie wielokrotnie przekazywany w kilku serwisach ale d-bile twierdzą że to normalne. Moje auto ma przejechane prawie 90 kkm i wszystko działa bez zarzutu tzn nic się nie rozsypało póki co. Mam obszerną dokumentację raportowania tej usterki w wielu serwisach jak również dokumentację całkowitego jej ignorowania przez serwisy. Ten powertrain jest tak poskładany: efekt jest dokładnie powielony w innych M4 z 1,33 jak również w Clio z silnikiem 999 (3/4 silnika 1,33) gdzie skrzynia jest dokładnie taka sama. Renault Polska zna problem i całkowicie jawnie go ignoruje robiąc idiotów że swoich klientów. Moim zdaniem problem nie leży w półosiach w w sumie luzów dyfra, skrzyni, półosi itp Edytowane 19 Września 2022 przez Pepone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piccolo_princip Opublikowano 23 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 W dniu 18.09.2022 o 11:30, Mario44 napisał: Mam to samo. Co owiedzieli w ASO? Przełożyli mi przegląd, jadę w poniedziałek. Dam znać... muszę odkopać tylko ten wątek, o którym wspomina kolega poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 23 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 W 1.3 mam skrzynię TL4 a w 999 JB5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario44 Opublikowano 27 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 W dniu 23.09.2022 o 14:16, piccolo_princip napisał: Przełożyli mi przegląd, jadę w poniedziałek. Dam znać... muszę odkopać tylko ten wątek, o którym wspomina kolega poniżej Co powiedzieli w ASO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piccolo_princip Opublikowano 11 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 W dniu 27.09.2022 o 14:54, Mario44 napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Witam, jeszcze nie koniec historii. W ASO, najpierw przez ponad2h trzymali auto, potem powiedzieli, że nasmarowali pedał sprzęgła i hamulca. Jak im powiedziałem, że nie o to chodzi to zaprosili na kolejną jazdę próbną. W drodze do samochodu drugi mechanik po opisaniu mu objawów powiedział, że ten objaw on zna i nie musimy jechać. Producent nie ma na to sposobu, ale nie zagraża bezpieczeństwu,. Po powrocie do kompa okazało się, że jest sposób na to - jadę za tydzień znowu. Niby winne półosie, a naprawa, jakieś 4 nakrętki i silikon.... #masakra Dowiem się, co dokładnie tam robią i dam znać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis0 Opublikowano 15 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2024 piccolo_princip możesz opisać , czy coś się zmieniło po naprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 15 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2024 Ja miałem to samo robione w BB Wektor nie pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis0 Opublikowano 21 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2024 możesz opisać w skrócie na czym polegała naprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 21 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2024 (edytowane) Nie wiem kogo konkretnie pytasz. U mnie były conajmniej dwa podejścia tzn raz aplikacja jakiegoś smaru, pewno do osłon przegubów a potem wymiana półosi. To nie może pomóc, bo moim zdaniem problem leży w ludziach dyferencjału albo dalszych (dwumas, skrzynia itp). Ktoś gdzieś... ale nie wiem czy na tym forum pisał, że u niego rozgrzebali skrzynie i znaleźli jakieś luzy wzdłużne - jestem w stanie uwierzyć bo skrzynie mają skośne zęby a skośne zęby generują duży moment wzdłuż osi obrotu. Tak czy inaczej ja jeżdżę i zjawiska są takie jak były od nabycia auta, auto jeździ dobrze. Jeżeli ktoś opisuje odgłos jako glosne walenie w bęben to prośba o jakiś filmik nagranie bo trudno się odnieść Edytowane 21 Października 2024 przez Pepone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario44 Opublikowano 21 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2024 U mnie po wymianie półosi na nowe z nowym numerem części nic nie stuka. Wymiana załatwiła sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis0 Opublikowano 21 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2024 dzięki za odpowiedź, pytam wszystkich włącznie z RP. U mnie przyczyną wymiany półosi były wibracje, a dopiero po ich wymianie pojawiły się stuki. nie jest to mój film , ale odgłos jest ten sam w momencie wciskania sprzęgła. Jeżeli wciskamy powoli sprzęgło i drążek zmiany biegu nazwijmy to przesuwamy delikatnie dźwięk nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi