aniewa Opublikowano 4 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 Pytanie do tych użytkowników co od czasu do czasu elmem 327 sprawdzają licznik udanych regeneracji filtra DPF. Parametr PR-914 w sterowniku silnika. U mnie ten licznik zatrzymał się na liczbie 255 i dalej nie wzrasta. Wypalania występują regularnie co 600-900 km, są pokazywane prawidłowo kilometry od ostatniej regeneracji. Miałem kilka ostatnich wypaleń które nie są już zliczane. Też tak macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 4 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 Też. I lepiej po umyciu filtra doliczył do 3 i ma gdzieś liczyć dalej:). Jak przerwiesz wypalanie to napewno nie policzy. A jak procedura się skończy i wskoczy na 0gram to powinien policzyć a jak przerwie i praktycznie w tym momencie wskoczy chociażby 0.2g to już nie policzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michoxx Opublikowano 6 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 Wydaje mi się że liczba 255 jest maksymalna i ograniczona przez typ danych. Przez jakiś czas bawiłem się Arduino i jeśli jakieś dane przechowywało się w pamięci trzeba było określić typ tych danych, bajt zajmował najmniej miejsca w pamięci ale mógł jedynie przechowywać w pamięci liczby od 0 do 255. Myślę że tutaj jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 6 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 Pewnie tak to sobie wymyślili tylko nie przewidzieli, że filtr wytrzyma dużo więcej procesów regeneracji . W sumie ten licznik nie jest potrzebny bo nowsze dci już tego nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 6 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 255 ładnie pasuje do 8 bitów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi