szwagier24a Opublikowano 25 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 Nie zgodzę się z przedmówcami co do jakości oleju RN17. RN17 musi być LOWSAPS aby przeciwdziałać LSPI w nowoczesnych silnikach z bezpośrednim wtryskiem benzyny oraz dlatego że są wyposażone w filtr cząstek stałych. O ile w silnikach 1.2 nie ma filtra to w 1.3 już jest i trzeba o niego dbać. Z początku, swój 1.3 zalewałem niesławnym Elfem RN17, do którego nie miałem większych zastrzeżeń - nie ciemniał nawet po przekroczeniu 10 tyś. km, łańcuch dzwonił zaraz po uruchomieniu silnika ciszej i krócej niż na zalewanym przez serwis Castrolu RN17. Natomiast zupełnie inną kulturę pracy, silnik prezentował pracując na Revenolu RNV - tu również nie zauważam niebezpiecznych zmian koloru oleju, łańcuch ciszej pracuje niż na Elfie, silnik subiektywnie ciszej pracuje. Do silnika 1.2 zalecał bym zmienić ówcześnie stosowany olej SXR na oleje RN17 z uwagi na LSPI. Dla wymagających można zastosować olej RN17FE. Olej, który ja bym użył po okresie gwarancyjnym to Ravenol DXG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emigrant_ Opublikowano 25 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 (edytowane) @szwagier24aRN17 nie może chronić przed LSPI, bo w ogóle norma ACEA C3 tego nie uwzględnia. RN17 opiera się o normę C3 i nic innego. Ten temat chyba był już wałkowany na oilclubie. RN17(C3) nie jest low saps tylko mid-saps. Jedynie organizacja API w normie SP uwzględnia tę przypadłość. O ile dobrze kojarzę nowa norma A7/B7 będzie uwzględniać problem LSPI i ochronę łańcucha rozrządu. 35 minut temu, szwagier24a napisał: Olej, który ja bym użył po okresie gwarancyjnym to Ravenol DXG. To nie olej bardziej pod amerykańskie i japońskie silniki? Nawet ACEA nie ma. Sam olej bardzo ciekawy i "nowoczesny". https://www.ravenol.pl/product/ravenol-dxg-sae-5w-30-usvo/ Jak już Ravenol to ja bym to zalał, ale przed LSPI nie chroni. Olej bardziej chyba do silników bez turbo https://www.ravenol.pl/product/ravenol-vmp-sae-5w-30-usvo/ Edytowane 25 Lutego 2023 przez emigrant_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robtwo Opublikowano 25 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 Aj tam benzyna 98 to ten sam szajs.ciągle ją na Orlenie tankuję.1wielka ściema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 25 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 Temat benzyny 98 to temat szeroki do omawiania - nie mam wiedzy czy w 98 jest mniej biododatków oraz czy posiada właściwości czyszczące. Wiem, że takie paliwo ma dodatek zmniejszający podatność do spalania stukowego co może być niekorzystne dla silników Mazdy SkyActive - to tak na marginesie. Nie ma ono właściwość, wg. mnie, podnoszącej moc, ale ze względu na możliwość przyspieszania zapłonu, silnik może spalić jej mniej i być relatywnie mocniejszy. Co do dodatków czyszczących wtryski dolewanych do benzyny: chemia, chemii nie równa (każda ma swój skład i cenę), ale ważne jest stężenie - lepiej zaaplikować np na 1/2 zbiornika niż na pełny. @emigrant na moim Revenolu jest napisane, że jest olejem niskopopiołowym o czym świadczy procent popiołu zawarty w karcie charakterystyki. Zgodzę się, że nie wszystkie oleje RN17 są LowSAPS bo na przykład Yacco RN17 jest MidSaps. Elf RN-Tech również jest LowSaps. W aucie po gwarancji jakie ma znaczenie czy olej posiada normę ACEA? Ważne aby dobrze chronił przed zużyciem silnik tak jak np. Ravenol DXG. W mojej opinii VMP nie jest tak dobry. Co do ochrony łańcucha: analizuję zbierane informacje z forów i uniwersytetu YT i narazie dochodzę do wniosku, że łańcuch ulega szybkiemu zużyciu w sytuacji niesprawnego napinacza łańcucha. Podejrzewałem również samą budowę łańcucha: vw stosuje łańcuchy rowerowe, Renault łańcuchy wielorzędowe, które w mojej opinii są trwalsze o ile nie zostały wykonane z gu...litu. Na sprawność napinacza ma wpływ zastosowany olej: olej, który nie pozostawia osadów jak np. DXG, jest pompowalny w niskich temperaturach. Dopełnieniem dbania o łańcuch jest cykliczne czyszczenie układu smarowania silnika za pomocą chemii - płukanka do oleju. W silniku 1.2 jest to szczególnie ważne, gdyż zastosowano specyficzny napinacz z zapadką, która potrafi zablokować napinacz powodując to że nie napina on łańcuch z wystarczającą siłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robtwo Opublikowano 25 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 1słowem masaxa te nasze renówki,wszystko mam pełny wypas w niej ale wtryski do wymiany to masaxa. A popyt jest na nie bo to ten typ tak ma mówią w serwisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emigrant_ Opublikowano 25 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 @szwagier24aDXG nie ma za niskiego HTHS i KV100 dla 1.2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robtwo Opublikowano 25 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 1plus że wtryski tanie nic po za tym🤮 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emigrant_ Opublikowano 25 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 2 godziny temu, robtwo napisał: wszystko mam pełny wypas w niej ale wtryski do wymiany to masaxa. A popyt jest na nie bo to ten typ tak ma mówią w serwisie To wina niskiej jakości paliwa i oleju a nie ten typ tak ma. Oczywiście sam wtrysk bezpośredni to też nic dobrego. Dlatego trzeba sobie radzić z dobrej jakości benzyną i dobrej jakości olejem. Innych możliwości nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 25 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 jaki olej byście nie lali to w ten sposób spalania stukowego nie ominiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robtwo Opublikowano 25 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 Nie,myślę to bzdury-całe życie leję 98 i to nic panowie nieda poza wyższą zapłatą za nią i tyle Ja tego niewymyśliłem -to serwis mówi ten typ 1,2 tak ma to co już się dziwić. Jakość Renault -porażka choć wykończenie lux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 25 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 Trzeba odróżnić Renaulty z silnikiem nissana od aut z silnikiem Renault. Niestety te nissanowskie nie mają zbyt dobrej opinii. Najmniej złego wyczytałem od 0,9 Tce i chyba 2.0. Wracając do tematu czyszczenia dolotu to myślę, że trzeba cyklicznie zlecać taką usługę warsztatom, które czyszczą dolot łupinami orzechów. Trzeba dbać o sprawność odmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robtwo Opublikowano 25 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 A to już gruby temat. A panowie co tu wielce czyścić-auta po 10,15tyś km padają to co tu gadać. Mi mówią 45tyś km mam na Megane grandtur to dojechałem bardzo długo bez awarii tego typu, serwis czy mechanicy mówią.bo w dacie potrafią po 2tyś km już wtryski padać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 25 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 w 1.2 to może ze dwa razy wymienialiśmy wtryskiwacze więc nic strasznego z nimi się raczej nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robtwo Opublikowano 25 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 No sam serwis mówi inaczej .a u nas nie 1osoba z tym jeździ bo z takim szarpaniem da się jeździć ale nie Ja🤮 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 25 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 Wymiana trudna w tym silniku nie jest, więc możesz sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi