NeeRek Opublikowano 16 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 Cześć, Chcę (a bardziej muszę) wymienić termostat w megane 3 1.5dci ph3 110km. Mój termostat to : . Pytanie czy musze kupować termostat razem z obudową za ~300zł, czy da się wymienić sam wkład który kosztuje jedno zero mniej? Jeżeli się da to czy jest tam jakaś trudność? Bo spotkałem się z informacją że tylko wymiana całek obudowy z termostatem bo samego wkładu się nie da zmienić. Ktoś coś wie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 Bez problemu wymienisz sam wkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeeRek Opublikowano 17 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 Usłyszałem opinie ze w m3 1.5 dci często pali się tylko 1/2 kreski gdy jedzie się powoli. Czy to prawda czy to wina termostatu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 18 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Gdy miałem uszkodzony termostat i były mrozy to się zdarzało że zgasła druga kreska. W Ph1 mam termostat na 80 stopni z przy 75 zapala się druga kreska a gaśnie przy 70. Po wymianie termostatu podczas jazdy nawet w mieście nie gaśnie druga kreska. Ale wystarczy zgasić na 5 minut i już jej nie ma :). Nie wiem jaki jest termostat w ph3 ale ja kupowałem taki https://allegro.pl/oferta/termostat-renault-laguna-iii-fluence-1-5-dci-oryg-10660990015 Więc cena 300zł mnie mocno dziwi. Można w tej obudowie wymienić sam wkład. Trzeba po demontażu obudowy docisnąć wkład i obrócić. Mam stary rozebrany mogę zrobić zdjęcie jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeeRek Opublikowano 18 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Dzięki, zakupiłem sam wkład. A u mnie swieci się jedna kreska po przejechaniu 15km po przejechaniu 30km zapaliła się druga kreska, ale jak zatrzymałem się na 2 minuty nie gasząc auta po 30 km to znów druga zgasła czyli na 99% termostat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 18 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Zapewne otwiera się za szybko. Mój otwierał się przy 70 stopniach Zawsze dla testu możesz złapać za węża od chłodnicy kiedy robi się ciepły. Powinien się zrobić ciepły chwile po zapaleniu drugiego kwadraciku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 18 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Sprawdz czy na pewno nie chodzi wentylator na 1 biegu.U mnie tak było ale 1.6 benzyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 18 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Ale wentylator i tak pracuje jak zaskoczy klima i auto się zatrzyma. Termostat i tak ma trzymać czy pracuje wentylator czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 18 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Tak masz raję ale trudniej zagrzać silnik. I spalanie rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeeRek Opublikowano 18 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Wentylator sprawdzałem i nie chodzi a węże są chłodne, czyli dziad puszcza za szybko. Kupiłem sam wkład i zmieniam w sobotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 18 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Warto do kompletu mieć nową uszczelkę obudowy termostatu razem z nowym płynem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeeRek Opublikowano 18 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 A gdzie taka dostanę do termostatu: 110602770R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 18 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Mnie w lutym namawiał mechanik na wymianę termostatu.Auto stoi pod domem .Trudno było zagrzać silnik.I co do mojego problemu mylił się.Sam doszedłem przez dociekliwość co było przyczyną.Tak to jest jak trzeba coś zrobić na dworze bez garażu..Ważne że masz winowajce, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 18 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Za uszczelkę zapłacisz przynajmniej 30 zł, lepiej dać w razie czego trochę silikonu wysokotemperaturowego. Prawdopodobnie można założyć też termostat ze starszej wersji silnika (836) pomimo różnicy w wyglądzie wszystko pasuje. Cena pięciokrotnie niższa. Przewodu od czujnika temperatury wystarczy a gumowy wąż też da się o pół centymetra podciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeeRek Opublikowano 18 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Godzinę temu, marekwodniak napisał: Mnie w lutym namawiał mechanik na wymianę termostatu.Auto stoi pod domem .Trudno było zagrzać silnik.I co do mojego problemu mylił się.Sam doszedłem przez dociekliwość co było przyczyną.Tak to jest jak trzeba coś zrobić na dworze bez garażu..Ważne że masz winowajce, Rozumiem ze nie termostat był przyczyna? Jeżeli tak to co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi