neonit886 Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Witam. Mam problem z moją meganą. Jakieś 2 miesiące temu był w serwisie i wymieniali czujnik wału. Od tamtego czasu najpierw rzadko, teraz częściej ma problem z odpaleniem. Nagrałem filmik: Cześciej na rozgrzanym silniku. Czasami wskakuje za pierwszym, czasami za trzecim, czasem za 10 razem. Co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Ciśnienie pompy paliwa zostało sprawdzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonit886 Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Dopiero jutro sprawdzę. Może mieć to znaczenie, że po wymianie tego czujnika zaczęło się psuć? Generalnie auto było naprawiane w autoryzowanym serwisie. (Poprzednio kręcił i nie chciał zapalić). Sprawdzali niby komputerem. Wymienili czujnik wału i chodził. Czasamy mam problem z pokazującym się na chwile check engine. Na moim obd za 30 zł mam zawsze pokazujący się błąd P0300. Pierwszy raz się spotykam z tym, żeby auto żęziło w taki sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 3 godziny temu, neonit886 napisał: Może mieć to znaczenie, że po wymianie tego czujnika zaczęło się psuć? Być może była błędna diagnoza, bo błąd jest związany z wypadającymi zapłonami, co jeszcze bardziej potwierdza problemy z ciśnieniem paliwa. 3 godziny temu, neonit886 napisał: Czasamy mam problem z pokazującym się na chwile check engine Skaczące ciśnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonit886 Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 12 godzin temu, jabrze napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - Prezes Zachowuje się przez chwilę tak jak by jeden cylinder nie chodził. Najczęściej na gazie. Jak przełącze na paliwo to po chwili wraca do normy. Pomaga w tedy też wyłączenie i włączenie zapłonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 1 minutę temu, neonit886 napisał: Pomaga w tedy też wyłączenie i włączenie zapłonu. To jest kasowanie zapisanego błędu. Masz lpg i cały czas pracuje pompa benzyny, która jest nią chłodzona. Listwa wtryskiwaczy benzynowych nie jest sterowana, a paliwo w baku krąży przez zawór ciśnieniowo-strawiający w obiegu zamkniętym. W tym zaworze wybija się gniazdo i spada ciśnienie. Może być również utlenienie złącza zasilającego na pompie. Zacząłbym od sprawdzenia tego 3 Barowego ciśnienia. Przy Twoim przebiegu można się spodziewać takiego uszkodzenia. Na lpg może być uszkodzony wtryskiwacz na jednym cylindrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 19 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 Ja tu widzę problem z rozrusznikiem: jak nie chce zapalić to obrotomierz leży na 0 - zresztą słucha tylko kręcony rozrusznik ale bendiks nie zaziębiony z kołem zamachowym. Błędy na lpg: wymień świece, może i cewkę. Pompa paliwa też będzie powodować problem tak jął opisał kol. Jabrze. wcześniej czy pozniej i tak pompa będzie do wymiany. Przerabiałem to dwa razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomb80 Opublikowano 23 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 Przerabialem podobny przypadek, Pompa paliwa jak nic.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonit886 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Ciekawa historia mi z tego wyszła. Okazało się, że rozrusznik. Co lepsze po zamontowaniu nowego. Przejechałem z 4km, nagle prądu brak. Poszedł bezpiecznik przy akumulatorze. Gdzieś jest zwarcie, ale nie wiadomo gdzie. Może być, że przez ten rozrusznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Rozrusznik był nowy czy "nowy" czy regenerowany? Może również wiesza się bendiks ale zazębiony o koło zamachowe? Bez demontażu rozrusznika się nie obędzie - sprawdzić mechanicznie czy działa, sprawdzić stan izolacji czy nie zwiera do masy plus - stąd może być spalony bezpiecznik przy akumulatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi