Andrzej-2010 Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2023 14 godzin temu, Many99 napisał: Zastanawiam się czy może faktycznie jest za dużo tego oleju. U mnie jest ok 5mm powyżej minimum. Olej mam zalany 5w30 Mannol. Powinien być chyba 5w40 ale nie wiem czy to może być problemem. 1/ Poziom oleju powinien być na max, 2/ Prawidłowa lepkość oleju dla silnika 1,6 - to 5w40 ; - olej ten ma znacznie wyższe parametry niż 5w30, 3/ Warto zmienić olej bo; - elektrozawór kzfr, - koło zfr , działają pod wpływem odpowiedniego ciśnienia oleju 12 godzin temu, Many99 napisał: Koło nowe oryginalne, zawór nowy Pierburga. Poza tym koło nie wydaje żadnych niepokojących dźwięków. 4/ Idealne/prawidłowe ustawienie wałków i wału ; - wymaga licznych podejść i licznych obrotów wałem w przód i tył, - żeby mieć pewność, że wszystko się dobrze ułożyło i jest poprawne ustawienie rozrządu, 12 godzin temu, Many99 napisał: Wieszanie się koła występuje tylko gdy silnik jest mocno rozgrzany. 5/ Czy nie ma wycieku na simmeringu koła zfr? 6/ Po zmianie oleju; - pomiar ciśnienia oleju na biegu jałowym, przy rozgrzanym silniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezdomny82 Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2023 (edytowane) Edytowane 30 Czerwca przez Bezdomny82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Many99 Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2023 29 minut temu, Bezdomny82 napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Mierzyłeś już ciśnienie oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezdomny82 Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2023 (edytowane) Edytowane 30 Czerwca przez Bezdomny82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Ta usterka nie należy do typowych. Nie potrafię odpowiedzieć, dlaczego całkowicie zanika sterowanie elektrozaworem. W Megane nie ma problemu ze sterownikami silników benzynowych, jak np w oplach. Film obejrzałem trzykrotnie i biorąc poprawkę na car scanera nie widzę jakiś anomalii. Mierząc Torqe lite byłoby bardziej obrazowo, ale mamy to co mamy. Po wyłączeniu sterowania to już nie jest jazda. Może coś w sofcie sterownika lub jego przegrzewanie jest przyczyną tego problemu. Mało prawdopodobny jest pozostały osprzęt silnika. Może jeszcze zmierzył bym opór nowego elektrozaworu, żeby mieć pewność, że to on nie przeciąża sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezdomny82 Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) Edytowane 30 Czerwca przez Bezdomny82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Jeśli instalacji LPG nie masz z autoadaptacją to można się kręcić w koło. Widziałem te "dziury" na pierwszej sondzie - mam odpowiedź. Nagrzej silnik na LPG i przełącz instalację na benzynę. Czy wtedy wyłączy sterowanie elektrozaworem? Nie masz problemu z ciśnieniem oleju. Wyprzedzenie odczytane car skanerem jest za wysokie przy jeździe po równym że stałą prędkością w okolicy 3 000 obr, ale on przekłamuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezdomny82 Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) Edytowane 30 Czerwca przez Bezdomny82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezdomny82 Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 (edytowane) Edytowane 30 Czerwca przez Bezdomny82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 To jest czujnik wałka rozrządu, który może być przyczyną wyłączania zmieniacza zfr. Na to wskazują odczyty 0,0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Many99 Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Czujnik jest z prawej strony silnika koło 4 cewki, pod kolektorem ssącym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezdomny82 Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 (edytowane) Edytowane 30 Czerwca przez Bezdomny82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Many99 Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Jak za małe ciśnienie to, albo pompa, albo góra się przyciera i gubi ciśnienie. Ja u siebie miałem uszczelkę miski do wymiany i zmieniłem przy okazji pompę oleju na Pierburga za 280zl. Zobaczymy. Jak nie to coś się dzieje ze smarowaniem wałków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 8 minut temu, Bezdomny82 napisał: Ja mam 0 barów jak na biegu jałowym chodzi silnik. Było koło 1 ale w miarę nagrzewania się silnika spadło prawie do 0. To tak na poważnie? Czy ten zegar wpięty do czujnika pokazuje głupoty? 0 bar oznacza zazwyczaj brak panewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi