Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Many99 napisał:

Zastanawiam się czy może  faktycznie jest za dużo tego oleju. U mnie jest ok 5mm powyżej minimum.

Olej mam zalany 5w30 Mannol. Powinien być chyba 5w40 ale nie wiem czy to może być problemem. 

1/ Poziom oleju powinien być na max,

2/ Prawidłowa lepkość oleju dla silnika 1,6 - to 5w40 ;

- olej ten ma znacznie wyższe parametry niż 5w30,

3/ Warto zmienić olej bo;

- elektrozawór kzfr,

- koło zfr ,

działają pod wpływem odpowiedniego ciśnienia oleju 

12 godzin temu, Many99 napisał:

Koło nowe oryginalne, zawór nowy Pierburga. 

Poza tym koło nie wydaje żadnych niepokojących dźwięków.

4/ Idealne/prawidłowe ustawienie wałków i wału ;

- wymaga licznych podejść i licznych obrotów wałem w przód i tył,

-  żeby mieć pewność, że wszystko się dobrze ułożyło i jest poprawne ustawienie rozrządu,

12 godzin temu, Many99 napisał:

Wieszanie się koła występuje tylko gdy silnik jest mocno rozgrzany. 

5/ Czy nie ma wycieku na simmeringu koła zfr?

6/ Po zmianie oleju;

- pomiar ciśnienia oleju na biegu jałowym,  przy rozgrzanym silniku

Ta usterka nie należy do typowych.  Nie potrafię odpowiedzieć, dlaczego całkowicie zanika sterowanie elektrozaworem. W Megane nie ma problemu ze sterownikami silników benzynowych, jak np w oplach. Film obejrzałem trzykrotnie i biorąc poprawkę na car scanera nie widzę jakiś anomalii. Mierząc Torqe lite byłoby bardziej obrazowo, ale mamy to co mamy. Po wyłączeniu sterowania to już nie jest jazda. Może coś w sofcie sterownika lub jego przegrzewanie jest przyczyną tego problemu. Mało prawdopodobny jest pozostały osprzęt silnika. Może jeszcze zmierzył bym opór nowego elektrozaworu, żeby mieć pewność, że to on nie przeciąża sterownika.

Jeśli instalacji LPG nie masz z autoadaptacją to można się kręcić w koło. Widziałem te "dziury" na pierwszej sondzie - mam odpowiedź.

Nagrzej silnik na LPG  i przełącz instalację na benzynę. Czy wtedy wyłączy sterowanie elektrozaworem?

Nie masz problemu z ciśnieniem oleju. Wyprzedzenie odczytane car skanerem jest za wysokie przy jeździe po równym że stałą prędkością w okolicy 3 000 obr, ale on przekłamuje.

Jak za małe ciśnienie to, albo pompa, albo góra się przyciera i gubi ciśnienie. Ja u siebie miałem uszczelkę miski do wymiany i zmieniłem przy okazji pompę oleju na Pierburga za 280zl. Zobaczymy. Jak nie to coś się dzieje ze smarowaniem wałków. 

8 minut temu, Bezdomny82 napisał:

Ja mam 0 barów jak na biegu jałowym chodzi silnik. Było koło 1 ale w miarę nagrzewania się silnika spadło prawie do 0.

To tak na poważnie? Czy ten zegar wpięty do czujnika pokazuje głupoty? 0 bar oznacza zazwyczaj brak panewek.

• Bezdomny82 zmienił(a) tytuł na Błąd DTC Pyclip